Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Bijna met pensioen: hoe bereid ik me het beste voor?

10 juni 2021

U gaat bijna met pensioen. Het vrije leven dient zich aan. Ga daar vooral lekker van genieten! Financieel gaat er wel het een en ander veranderen. Het is goed om u daar nu al op voor te bereiden. Zodat u straks onbezorgd plezier heeft van uw oude dag.

De kans is aanzienlijk dat uw pensioen lager is dan het inkomen dat u gewend bent. Het is ook daarom belangrijk om nu al na te denken hoe uw financiële plaatje eruit gaat zien. Kunt u straks alles nog betalen? En doen wat u altijd deed of nog graag wilt doen? Ga het na met behulp van onderstaand stappenplan.

Stap 1

Bereken uw pensioenleeftijd. Dit kan op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog naar 67 jaar in 2024. Daarna stijgt de pensioengerechtigde leeftijd verder, afhankelijk van de levensverwachting.

Stap 2

Neem uw pensioensituatie onder de loep. Uw pensioen kan bestaan uit verschillende bronnen:

  • een AOW-uitkering die u van de overheid (SVB) ontvangt;
  • het pensioen dat u bij uw werkgever(s) hebt opgebouwd;
  • het aanvullende pensioen dat u zelf geregeld heeft via regelingen als lijfrentes;
  • het kan zijn dat u vermogen (spaargeld, beleggingen of een hypotheekvrije woning) heeft opgebouwd of dat u blijft werken na uw pensioen.

Het AOW is een basisinkomen voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Met uw DigID kunt u op de website van de SVB zien wat uw AOW-opbouw tot nu toe is en hoeveel AOW u kunt verwachten als u de AOW-leeftijd bereikt.

Wanneer u werkt, bouwt u in de meeste gevallen pensioen op via uw (voormalige) werkgevers. Met dit pensioen vult u uw AOW aan. Op mijn pensioenoverzicht kunt u met uw DigID inloggen en zien hoeveel aanvullend pensioen u opgebouwd heeft.

Woont u in Nederland en heeft u naast uw AOW-pensioen geen of weinig ander inkomen? Uw inkomen is dan waarschijnlijk lager dan het sociaal minimum. U kunt dan misschien een aanvulling krijgen op uw AOW-uitkering, namelijk de AIO-aanvulling.

Stap 3

Krijg inzicht in uw inkomsten en uitgaven na pensionering. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud, een handige rekentool. Toekomstige uitgaven zijn natuurlijk niet exact bekend. Toch is het goed  om hierover na te denken. Reiskosten en woonkosten zijn vaak lager. Zo reist u niet meer naar uw werk, zijn de kinderen vaak het huis uit en is uw hypotheek (deels) afgelost.

Laatste update: 17 januari 2022
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort