Thema: Pensioen
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Bijna met pensioen: hoe bereid ik me het beste voor?

23 januari 2024

Je gaat bijna met pensioen. Het vrije leven dient zich aan. Ga daar vooral lekker van genieten! Financieel gaat er wel het een en ander veranderen. Het is goed om je daar nu al op voor te bereiden. Zodat je straks onbezorgd plezier hebt van je oude dag.

De kans is aanzienlijk dat je pensioen lager is dan het inkomen dat je gewend bent. Het is daarom belangrijk om nu al na te denken hoe je financiële plaatje eruit gaat zien. Kun je straks alles nog betalen? En doen wat je altijd deed of nog graag wilt doen? Ga het na met behulp van onderstaand stappenplan.

Stap 1

Bereken je pensioenleeftijd. Dit kan op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De AOW-leeftijd gaat in stapjes omhoog naar 67 jaar in 2024. Daarna stijgt de pensioengerechtigde leeftijd verder, afhankelijk van de levensverwachting.

Stap 2

Neem je pensioensituatie onder de loep. Je pensioen kan bestaan uit verschillende bronnen:

  • een AOW-uitkering die je van de overheid (SVB) ontvangt;
  • het pensioen dat je bij je werkgever(s) hebt opgebouwd;
  • het aanvullende pensioen dat je zelf geregeld hebt via regelingen als lijfrentes;
  • het kan zijn dat  je vermogen (spaargeld, beleggingen of een hypotheekvrije woning) hebt opgebouwd of dat je blijft werken na je pensioen;
  • en misschien heb je nog recht op een deel van het pensioen van je ex-partner als je gehuwd bent geweest.

De AOW is een basisinkomen voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Met je DigID kun je op de website van de SVB zien wat je AOW-opbouw tot nu toe is en hoeveel AOW je kunt verwachten als je de AOW-leeftijd bereikt.

Wanneer je werkt, bouw je in de meeste gevallen pensioen op via je (voormalige) werkgevers. Met dit pensioen vul je je AOW aan. Op mijn pensioenoverzicht kun je met je DigID inloggen en zien hoeveel aanvullend pensioen je opgebouwd hebt.

Heb je niet altijd in Nederland gewoond en heb je naast je AOW-pensioen geen of weinig ander inkomen? Je inkomen is dan waarschijnlijk lager dan het sociaal minimum. Je kunt dan misschien een aanvulling krijgen op je AOW-uitkering, namelijk de AIO-aanvulling. AIO staat voor Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen. Zie hiervoor de andere blog over dit onderwerp.

Stap 3

Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven na pensionering. Hiervoor kun je gebruikmaken van de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud, een handige rekentool. Toekomstige uitgaven zijn natuurlijk niet exact bekend. Toch is het goed  om hierover na te denken. Reiskosten en woonkosten zijn vaak lager. Zo reis je niet meer naar je werk, zijn de kinderen vaak het huis uit en is je hypotheek (deels) afgelost.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Loes Meijs

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort