Thema: Jongeren
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Zo doe je belastingaangifte als student

8 maart 2022

Je kan geld terugkrijgen door als student belastingaangifte te doen. Ook als je stage loopt voor een BBL-opleiding en ook nog een bijbaan hebt. Loop geen geld mis, want in 3 simpele stappen heb jij je belastingaangifte klaar.

De belastingteruggave kan oplopen tot een mooi bedrag dat je in de zomer krijgt. Dat kan je goed gebruiken tijdens je verdiende vakantie. šŸ˜‰

Stap 1

Vraag een DigiD aan zodat je kunt inloggen bij de Belastingdienst.

Stap 2

Zoek alvast de informatie op die je nodig hebt:

  • Je jaaropgaaf
  • Informatie over je zorgkosten
  • Informatie over je studiekosten

Op je jaaropgaaf staat wat je in dat jaar hebt verdiend bij een werkgever. Als je in dat jaar verschillende werkgevers hebt gehad, krijg je meer jaaropgaven. Met je jaaropgaaf kan je controleren of de Belastingdienst het juiste jaarinkomen heeft opgeslagen.

Zorgkosten kan je soms aftrekken van je inkomen. Daardoor krijg je hopelijk (meer) geld terug. Je mag alleen zorgkosten aftrekken die op deze lijst staan en die je niet vergoed kreeg. Zorg dat je bewijs hebt van de kosten zoals een rekening of kassabon.

Studiekosten kan je soms ook van je inkomen aftrekken. Dit zijn de voorwaarden:

  • je hebt geen recht op studiefinanciering
  • het is een studie of opleiding voor je (toekomstige) beroep
  • je wordt begeleid door bijvoorbeeld een docent

Stap 3

Log in bij de Belastingdienst en controleer de gegevens die al zijn ingevuld. Verander de gegevens als ze niet kloppen. Dat kan alleen als je belastingaangifte doet op op Mijn Belastingdienst. Je kunt de gegevens in de app namelijk niet veranderen. Als alles klopt dan kun je de app Aangifte inkomstenbelasting gebruiken.

Tip: Loop geen geld mis. Je kan nog tot 5 jaar terug belastingaangifte doen.

Wij helpen graag

Voor hulp bij het invullen van je belastingaangifte als student kunt je gratis terecht bij Indebuurt033. Heb je andere vragen over geldzaken, maak dan een gratis afspraak bij Geldloket.

Geschreven door: Chaimae Rahmoun, stagiair bij Geldloket.

Download PDF

Gratis financiƫle sparringpartner

Heeft u financiƫle vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort