Thema: Jongeren
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Verstandig lenen bij DUO doe je zo

11 maart 2022

Lenen bij DUO is nodig om rond te komen tijdens je studie. Zorg dat je geldzaken op orde zijn en leen niet meer dan nodig. Dit zijn de do’s en don’ts voor verstandig lenen bij DUO. 

Maak een gratis afspraak

Do’s

  • Zorg voor overzicht: weet wat je leent
  • Zet je inkomsten en uitgaven op een rij
  • Budgetteer en probeer elke maand wat geld opzij te zetten
  • Zorg voor goede balans tussen werken, studeren en lenen
  • Zoek hulp als je het niet redt

Don’ts

  • Meer lenen dan je nodig hebt (leen niet voor die leuke reis of om te shoppen)
  • Zoveel werken dat je onvoldoende aan je studie toekomt
  • Ken je de uitdrukking ‘Maximaal lenen is maximaal leven’? Dit hoeft niet
  • Rekeningen uitstellen

Klinkt mooi, maar hoe doe je dat in de praktijk?

Zet de feiten op een rij

Hoeveel leen je, hoe loopt dit bedrag op, wanneer moet je terugbetalen en hoeveel dan per maand?

Maak een begroting

Een begroting is een overzicht van jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Wij hebben een handige maandbegroting (Excel, 42 Kb) die je makkelijk kan invullen.

Zet elke maand geld opzij voor uitgaven die eraan komen. Bijvoorbeeld het jaarlijkse boekengeld. Dan heb je daar straks geen stress over.

Met een begroting voorkom je dat je rekeningen niet kunt betalen. Je maakt een goede start met je geldzaken. Dat helpt je straks ook als je de lening van DUO moet gaan terugbetalen.

Andere inkomsten

Grote kans dat jij een bijbaan hebt. Harstikke goed, want daardoor hoef je minder te lenen. Maar houd wel de balans tussen werken en studeren in de gaten. Werk niet zoveel uren dat je studie eronder lijdt.

Fijn als je ouders een bijdrage kunnen geven. Als je problemen hebt met je ouders dan kun je soms een aanvullende beurs of toelage krijgen.

Laat geen geld liggen

Maak een proefberekening om te kijken of je recht hebt op zorgtoeslag. Dat is een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering. Dit kan je € 1.000 per jaar opleveren. Woon je in een sociale huurwoning, kijk dan meteen ook of je recht hebt op huurtoeslag. Dat is een bijdrage in de kosten van je huur. Als je op kamers woont samen met anderen, dan heb je er meestal geen recht op.

Doe elk jaar belastingaangifte! Van de studenten die aangifte doen, krijgt de helft meer dan 270 euro terug! (De andere helft krijgt minder dan 270 euro terug). Loop geen geld mis, want in 3 simpele stappen heb jij je belastingaangifte klaar.

Persoonlijk advies

Veel studenten hebben behoefte aan hulp bij het regelen van geldzaken. Jij ook? Wij staan voor je klaar, dus maak snel een gratis afspraak bij Geldloket.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Michelle Koelewijn

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort