Thema: Jongeren
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Spullen leasen of toch beter kopen

16 september 2021

Leasen is op de lange termijn altijd duurder dan kopen. Toch zijn er juist voor jongeren goede redenen om een product te leasen. Bijvoorbeeld als je tijdelijk iets nodig hebt. Maar er zijn ook redenen om het niet te doen. Of leasen voor jou een goede keuze is, hangt af van je situatie.

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met je mee!

Maak direct een afspraak

Zo werkt leasen

Leasen lijkt op het huren van een product. Elke maand betaal je om het product te gebruiken. De duur van een leasecontract is meestal minimaal een jaar. Drie of zes jaar kan ook. Meestal geef je het product terug als het leasecontract is afgelopen. Soms kun je het na de leaseperiode kopen.

Vroeger kon je alleen auto’s en cv-ketels leasen. Nu kan je ook goedkopere producten leasen. Het leasen van een wasmachine of koelkast is bijvoorbeeld razend populair onder jongeren. Ook kun je een bankstel, laptop of zelfs een spijkerbroek leasen.

Voordelen

  • Omdat je per maand betaalt, hoef niet voor je uitgave te sparen. Je laat het artikel leveren en elke maand betaal je een klein bedrag.
  • Als je geleasede wasmachine stuk gaat, dan komt de leverancier hem gratis repareren of vervangen. Zo hoef jij niet met de vieze was naar je ouders.
  • Het is makkelijk om de kosten elke maand met elkaar te delen. Handig als je in een studentenhuis woont. 😉
  • Leasen kan een oplossing zijn als je tijdelijk iets nodig hebt. Bijvoorbeeld als je je kamer maar voor een jaar mag huren. Dan lease je het product voor een jaar en blijf je er niet mee zitten als je gaat verhuizen.

Nadelen

  • Een groot nadeel is dat leasen eigenlijk altijd duurder is dan kopen. Vergelijk de aanschafprijs van het product maar eens met de optelsom van de maandelijkse betalingen.
  • Ook kan het verleidelijk zijn om veel verschillende producten te leasen. Doordat het afsluiten van een leasecontract weinig tot niks kost, kan je in je enthousiasme te veel verplichtingen aangaan. Reken daarom eerst uit of je de maandelijkse kosten kunt betalen. Je kunt dit doen door een begroting te maken.
  • Ook kan leasen je verleiden om teveel financiële verplichtingen aan te gaan. Reken daarom vooraf uit of je de maandelijkse kosten kunt betalen.
  • Leasen kan slecht uitpakken als je financiële situatie onzeker is. Een leasecontract kan je namelijk niet zomaar opzeggen zonder extra (hoge) kosten. Als je inkomen iedere maand varieert, is het niet handig om een leasecontract aan te gaan.
  • Als je achterloopt met betalen dan kan het bedrijf gemakkelijk het product terughalen. Maar daarmee ben je nog niet van je leasecontract af.

Wij helpen graag

Of leasen voor jou een goede keuze is, hangt dus af van je situatie. Kom je er niet uit, maak dan een gratis afspraak bij Geldloket. Wij kunnen bijvoorbeeld een begroting voor je maken, zodat je weet of je de kosten van het leasecontract kunt betalen.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Milan Groen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort