Thema: Jongeren
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Spullen leasen of toch beter kopen

16 september 2021

Leasen is op de lange termijn altijd duurder dan kopen. Toch zijn er juist voor jongeren goede redenen om een product te leasen. Of leasen voor jou een goede keuze is, hangt af van je situatie.

Maak een gratis afspraak

Zo werkt leasen

Leasen lijkt op het huren van een product. Elke maand betaal je om het product te gebruiken. Een leasecontract duurt meestal minimaal een jaar. Drie of zes jaar kan ook. Meestal geef je het product daarna terug. Soms kun je het na afloop van het leasecontract kopen.

Voordelen

  • Je hoeft niet voor je uitgave te sparen. Elke maand betaal je een klein bedrag.
  • Als je geleasede wasmachine stuk gaat, dan komt de leverancier hem gratis repareren of vervangen. Zo hoef jij niet met de vieze was naar je ouders.
  • Het is makkelijk om de kosten elke maand met elkaar te delen. Handig als je in een studentenhuis woont. šŸ˜‰
  • Leasen kan een oplossing zijn als je tijdelijk iets nodig hebt. Bijvoorbeeld als je je kamer maar voor een jaar mag huren. Dan lease je het product voor een jaar en blijf je er niet mee zitten als je gaat verhuizen.

Nadelen

  • Een groot nadeel is dat leasen eigenlijk altijd duurder is dan kopen. Vergelijk de aanschafprijs van het product maar eens met de optelsom van de maandelijkse betalingen.
  • Ook kan leasen je verleiden om teveel verplichtingen aan te gaan. Reken daarom eerst uit of je de maandelijkse kosten kan betalen. Dat kan heel makkelijk door dit maandoverzicht (Excel, 42 KB) in te vullen.
  • Leasen kan slecht uitpakken als je financiĆ«le situatie onzeker is. Een leasecontract kan je namelijk niet zomaar opzeggen zonder extra (hoge) kosten. Als je inkomen elke maand verschilt, dan is het niet handig om een leasecontract aan te gaan.
  • Als je achterloopt met betalen dan kan het bedrijf het product terughalen. Maar daarmee ben je nog niet van je leasecontract af. šŸ™

Persoonlijk advies

Of leasen voor jou een goede keuze is, hangt dus af van je situatie. Kom je er niet uit, maak dan een gratis afspraak bij Geldloket.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Contact opnemen

Gratis financiƫle sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort