Thema: Jongeren
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hoe betaal ik mijn studie als ik jonger ben dan 18 jaar?

1 juni 2023

Wanneer je een vroege leerling bent of je hebt een vmbo opleiding gevolgd in het voortgezet onderwijs, kan het zo maar zijn dat je al voor je 18e wilt starten met een vervolgopleiding. Je gaat studeren! En studeren kost geld. Hoe ga je dat betalen? Waar heb je recht op?

Niet alleen je opleiding kost geld. Misschien ga je op kamers, moet je naar je opleiding reizen, of ben je van plan goed van je studentenleven te genieten. Wel zo handig dus om te weten waarop je recht hebt.

Mbo, Beroepsopleidende leerweg (BOL)

Wanneer je start met een BOL-studie aan het mbo heb je recht op studiefinanciering vanaf de eerste dag van het kwartaal na je 18e verjaardag. Word je op 2 januari 18 jaar, dan heb je vanaf 1 april recht op studiefinanciering. Het is verstandig om de studiefinanciering drie maanden van tevoren aan te vragen. Let op: je hebt een DigiD nodig met sms-controle of de DigiD app

Wanneer je nog geen 18 jaar bent, heb je al wel recht op een studentenreisproduct. Dit vraag je aan via de website van DUO.

Tot en met het kwartaal waarin je 18 jaar wordt, ontvangen je ouders kinderbijslag voor jou. Afhankelijk van de hoogte van hun inkomen hebben ze ook recht op kindgebonden budget. Voor je 18e hoef je geen lesgeld te betalen.

Je kunt echter al wel geld kwijt zijn aan schoolkosten als werkkleding of speciale schoenen voor een bepaalde opleiding. Lukt het niet om deze kosten te betalen? Ga in gesprek met jouw studiebegeleider op je opleiding.

Doe je een BBL-opleiding? Dan heb je geen recht op studiefinanciering of een studentenreisproduct.

En na je 18e?

Tijdens je BOL-opleiding heb je na je 18e verjaardag naast het studentenreisproduct ook recht op een basisbeurs, eventueel de aanvullende beurs en kun je een lening afsluiten bij DUO. Voor het berekenen van de aanvullende beurs kijkt DUO naar het inkomen van je ouders en jouw woonsituatie. Voor meer informatie over de aanvullende beurs ga je naar de website van DUO.

Na je 18e verjaardag ga je lesgeld betalen voor je opleiding. Het lesgeld voor een volledig jaar is € 1.239 voor het schooljaar 2022 – 2023. Als je het lesgeld niet in één keer kunt betalen kun je dit in termijnen betalen. Je kan een betalingsregeling aanvragen via Mijn DUO. Het lesgeld wordt dan geïncasseerd in 9 maandelijkse termijn van € 137,67.

Gift of lening

Als je mbo niveau 1 of 2 doet is de basisbeurs, het studentenreisproduct en de aanvullende beurs automatisch een gift. Wanneer je mbo- student bent op niveau 3 en 4 is dit in eerste instantie een lening. Het wordt pas een gift wanneer je binnen 10 jaar minimaal een diploma op niveau 3 behaalt. Een lening moet je altijd terugbetalen (met rente).

Hbo/ universiteit

Wanneer je voor je 18e start met een studie aan de universiteit of het hbo dan heb je recht op studiefinanciering vanaf de dag dat je start met deze opleiding. De studiefinanciering bestaat op het hbo en de universiteit uit vier onderdelen: een studentenreisproduct, een aanvullende beurs, een lening en het collegegeldkrediet. Op de website van DUO vind je meer informatie over het aanvragen van studiefinanciering en de hoogte van de bedragen. Het collegegeld is € 2.209,- per jaar voor het schooljaar 2022 – 2023.
Je ouders behouden het recht op kinderbijslag en kindgebonden budget als je gaat studeren aan het hbo of de universiteit.

Gift of lening

Je reisproduct en de aanvullende beurs worden een gift wanneer je binnen 10 jaar je diploma haalt. Een lening moet je altijd terugbetalen (met rente). Het collegegeldkrediet is een extra lening om je collegegeld te betalen

18 jaar, nog op school?

Let op: ben je al wel 18 jaar, maar studeer je nog niet? Als je vmbo, havo of vwo doet, heb je mogelijk recht op de tegemoetkoming scholieren. Dit is een gift. Op de website van DUO lees je meer over de hoogte van de tegemoetkoming en kun je de tegemoetkoming aanvragen.

Ben je benieuwd wat jij in jouw situatie moet regelen? Vind je het prettig dat iemand met je meedenkt? Maak een gratis afspraak bij Geldloket.

Download PDF

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort