Thema: Jongeren
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Beleggen zonder buffer: geen goed idee

30 juli 2021

Beleggen lijkt heel aantrekkelijk, zeker nu je maar weinig rente krijgt op je spaargeld. Maar wees je ervan bewust dat je je inleg (voor een deel) kunt verliezen. Zorg daarom dat je voldoende geld achter de hand hebt, voordat je begint met beleggen.

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met je mee!

Maak direct een afspraak

Zo werkt beleggen

Beleggen is het investeren van geld met de bedoeling daarmee in de toekomst financieel voordeel te behalen.

Een voorbeeld. Je kunt beleggen in aandelen. Je koopt dan een aandeel in een bedrijf. Dit kun je zien als een heel klein stukje van het bedrijf, dat nu van jou is. Als het goed gaat met het bedrijf, dan wordt het meer geld waard. Net als jouw aandeel. Als je het aandeel verkoopt, dan krijg je er meer voor dan je er eerder zelf voor betaalde. Deze winst noemen we rendement.

Maar als het niet goed gaat met het bedrijf, daalt ook de waarde van jouw aandeel. Als je het aandeel op dat moment verkoopt, dan krijg je er waarschijnlijk minder geld voor terug dan je er eerder zelf voor betaalde. Je raakt (een deel van) je inleg kwijt. Dat is het risico van beleggen.

Op allerlei manieren

Beleggen kan op veel verschillende manieren. Je kunt beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen, vastgoed, (crypto)valuta, goud of kunst. Het risico om je inleg te verliezen verschilt per beleggingsproduct. Je koopt het in de hoop dat de waarde ervan zal stijgen zodat je het op een later moment met winst kunt verkopen. Bij sommige beleggingsproducten ontvang je ook rente of dividend, een winstuitkering van het bedrijf.

Zelf beleggen doe je bij een bank of een broker (een beurshandelaar). De Consumentenbond zet de voor-en nadelen op een rij.

Voordelen van beleggen

De belangrijkste reden dat mensen gaan beleggen is omdat er vaak (op langere termijn) een hoger rendement te behalen is dan wanneer je het geld op een spaarrekening zet. Maar niets is zeker!

Ook is het handig dat je de beleggingsproducten op elk moment kunt verkopen. Je kunt dus altijd bij je geld mocht je het nodig hebben. Ter vergelijking: bij sommige spaarproducten met een hogere rente kan dat niet.

Een ander voordeel is dat je het rendement dat je behaalt met beleggen opnieuw kunt beleggen. Daarmee kan er een sneeuwbaleffect ontstaan waardoor je vermogen (bezit) steeds harder groeit.

Nadelen van beleggen

Beleggen brengt altijd het risico met zich mee dat je je inleg (voor een deel) kunt verliezen. Als de waarde van je beleggingsproduct daalt op het moment dat je het geld nodig hebt, dan zal je het met verlies moeten verkopen.

Als je zelf belegt dan kost dit tijd. Voordat je een beleggingsproduct koopt moet je onderzoek doen naar het betreffende product. Verder doe je er natuurlijk goed aan om na aankoop de ontwikkelingen te volgen.

Zorg eerst voor een buffer

Gezien de risico’s van beleggen is het advies om alleen te beleggen met geld dat je niet nodig hebt om van rond te komen of als financiële buffer. Op deze manier kom je niet in financiële problemen als de opbrengst van je belegging tegenvalt.

Een financiële buffer is een financiële reserve waarmee je direct als dat nodig is onverwachte, grotere en noodzakelijke uitgaven kunt betalen. Wil je weten wat in jouw situatie een verantwoorde financiële buffer is, vul dan de gratis BufferBerekenaar in van het Nibud. (Meestal is de uitkomst een hoger bedrag dan je zou verwachten!)

Heb je op dit moment nog geen verantwoorde financiële buffer, maak een gratis afspraak bij het Geldloket. Wij helpen je graag bij het maken van een begroting en helpen je op weg met besparen en sparen.

Kies bewust

Heb je voldoende geld om rond te komen én een verantwoorde buffer? Dan kun je overwegen om het geld dat je over hebt te beleggen. Bedenk vooraf hoeveel risico je wilt lopen en voor welke periode je wilt beleggen. Kies bewust voor een beleggingsproduct dat hierbij past.

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Milan Groen

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort