Thema: Gezin
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Zo voorkom je geldstress tijdens je studie

16 februari 2021

De studiekeuze is gemaakt, de school gekozen en de inschrijving is de deur uit. Maar wat moet je aan met DUO? Wat kun je lenen? Wil je dat ook? Wat is wijsheid? Uit onderzoek van de Hogeschool van Utrecht blijkt dat 1 op de 5 studenten zich zorgen maakt over geld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door geldstress niet goed aan je studie toekomt. Daarom geven we in dit blogartikel informatie over slim omgaan met je lening.

Do’s

  • Zorg voor overzicht. Weet wat je leent.
  • Weet wat je inkomsten en uitgaven zijn.
  • Budgetteer en reserveer.
  • Zorg voor goede balans tussen werken, studeren en lenen.
  • Zoek hulp als je het niet redt.

Don’ts

  • Meer lenen dan je nodig hebt (dus ook niet om een leuke reis te maken of te shoppen).
  • Zoveel werken dat je onvoldoende aan je studie toekomt.
  • Rekeningen uitstellen.

Klinkt allemaal mooi, maar hoe doe je dat in de praktijk?

Feiten op een rij

Het is belangrijk om de feiten voor jezelf op een rijtje te zetten. Dit geeft rust. Weet wat je leent! Hoeveel leen je, hoe loopt dit bedrag op, wanneer moet je terugbetalen en hoeveel dan per maand?

Maak een begroting

Maak een overzicht van wat er per maand binnenkomt en wat er maandelijks uit gaat. En vergeet ook niet te reserveren voor uitgaven waarvan je weet dat ze gaan komen. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse boekengeld. Zet elke maand vast een klein deel hiervan opzij, zodat als de nota er is, je het geld al apart hebt staan. Met een juiste begroting voorkom je betalingsachterstanden en maak je een goede start met je financiën. Dit helpt je ook straks wanneer je de lening van DUO moet gaan terugbetalen.

DUO heeft een rekenhulp studiebegroting op hun website. Als je hulp nodig hebt bij het maken van je begroting, dan helpen wij je er ook graag mee.

Andere inkomsten

Het is verstandig om zoveel mogelijk geld zelf te verdienen met een bijbaantje in plaats van te lenen. Wist je dat 7 van de 10 studenten een bijbaan heeft? Hierdoor hoef je minder te lenen en dus uiteindelijk ook minder terug te betalen. Houd de balans tussen werken en studeren wel in de gaten.

En ouders kunnen soms ook een bijdrage geven. Ook dit kan iets meer ruimte geven en hierdoor minder geldstress.

Check of je recht hebt op huur en zorgtoeslag. Dit is een bijdrage voor de kosten van de zorgverzekering en huur (niet voor kamerhuur).

En vergeet niet om jaarlijks belastingaangifte te doen. Van de studenten die aangifte doen, krijgt de helft gemiddeld € 270,- terug. Dat geld laat je toch niet liggen?

Persoonlijk advies

Het belangrijkste: er moet elke maand niet meer geld uitgaan dan er binnenkomt. Uit onderzoek blijkt dat een op de 6 studenten hierbij behoefte heeft aan hulp. Jij ook? Wij staan klaar, dus maak snel een gratis afspraak bij Geldloket.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Michelle Koelewijn

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort