Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Trouwen in beperkte gemeenschap; laat u adviseren!

16 februari 2021

U bent er zeker van; uw partner is degene met wie u uw leven wilt delen. Na een romantisch huwelijksaanzoek (‘JA, ik wil!’)  moet er nu een hoop geregeld worden; datum prikken, de perfecte jurk zoeken en natuurlijk een mooie bruidstaart. Maar hoe zit dat juridisch?

Sinds 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Let daarbij vooral op het woord beperkt. Want het is niet zo dat alles nu automatisch goed geregeld is en dat u, ook als u onverhoopt uiteindelijk toch besluit uit elkaar te gaan, alle problemen voor bent.

De belangrijkste wijzigingen kort op een rij:

  • In principe blijft alles wat u privé had voor het huwelijk tijdens het huwelijk ook privé. Dat gaat om persoonlijke bezittingen, vermogen, maar ook over schulden.
  • Alles wat voor het huwelijk al gezamenlijk was, blijft gezamenlijk en valt volledig in de boedel.
  • Erfenissen en schenkingen vallen met de nieuwe wetgeving standaard buiten de gemeenschap. Het maakt hierbij niet uit of deze voor of tijdens het huwelijk zijn toegekend.
  • Als een van beide een eigen bedrijf heeft voor het huwelijk, dan blijft dit gescheiden. Start u een eigen onderneming tijdens het huwelijk, dan valt het wel in de gemeenschap.

Het klinkt heel duidelijk deze wetgeving. Financiën blijven gescheiden en het voorkomt problemen en veel geruzie bij scheiding. Maar is dat wel zo?  Ik wil er een paar zaken voor u uitlichten, namelijk:

1. Zorg dat u kunt aantonen dat bepaalde bezittingen ‘persoonlijk eigendom zijn’

Bij grote eigendommen zoals een huis ligt dit vaak wel vast, maar voor persoonlijke zaken, of bijvoorbeeld een spaarrekening ligt dit vaak lastiger. Belangrijk om aan te kunnen tonen dat dit van u is, want lukt dat niet, dan wordt het alsnog tot het gemeenschappelijke boedel gerekend en zal de verdeling hiervan 50/50 zijn. Hetzelfde geldt voor persoonlijk vermogen.

2. Gezamenlijk bezit voor huwelijk = gezamenlijk tijdens huwelijk

Klinkt mooi, maar dit kan vervelend voor u uitpakken. Stel u heeft voor uw huwelijk samen een woning gekocht, maar u heeft daarvan een fors deel betaald. Door het huwelijk valt de woning in de boedel en is de verdeling 50/ 50. Terwijl u misschien wel 70% eigenaar van de woning was. Hetzelfde is het geval met schulden. Had u een gezamenlijke schuld, maar vormde uw deel daarvan maar een klein stukje? Dat is door het huwelijk dan ook 50/ 50 geworden.

Mijn advies is dan ook om voordat u ‘het boterbriefje’ tekent, goed nadenkt over mogelijke struikelblokken in de toekomst. En leg de verdeling van grote financiële zaken als een woning, spaargeld en belangrijke persoonlijke bezittingen onderling alsnog vast voordat u trouwt. Dan kunnen jullie daar later altijd op terugvallen.

Wilt u graag in gesprek over wat dit voor u kan betekenen? Dan bent u welkom bij Geldloket Amersfoort.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort