Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Let hierop als je je eerste huis koopt

22 augustus 2022

Je eerste huis, een hele stap! Laat je goed informeren voor je een hypotheek afsluit. Leen niet maximaal, want je inkomen kan veranderen.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Het lijkt een inkoppertje, maar laat je goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Ga voorbereid dat gesprek in. Lees jezelf alvast in. Een hypotheek is een lening voor een langere tijd (meestal 30 jaar). Het maakt verschil welke hypotheek je kiest.

Hypotheekrenteaftrek

Kies in elk geval een hypotheek die voldoet aan de regels voor hypotheekrenteaftrek, zodat je recht hebt op deze aftrek. Dat kan flink schelen in de lasten.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Een hypotheek is een lening waarover je rente betaalt. Deze rente mag je aftrekken van het inkomen waarover je belasting betaalt (het belastbaar inkomen). Daardoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Voorwaarden

Om de rente te mogen aftrekken, moet je de hypotheek minimaal aflossen in 30 jaar. Dit betekent dat je elk jaar een bepaald bedrag aflost. Dit bedrag moet je vooraf met de bank of andere geldverstrekker afspreken.

Annuïtair of lineair

Verplicht aflossen kan op twee manieren: annuïtair of lineair.

Annuïtair aflossen wil zeggen dat jullie een vast bedrag per maand betalen aan rente en aflossing. De maandlasten blijven de hele looptijd, dus de periode dat de hypotheek duurt, hetzelfde. In het begin betaal je veel rente en los je slechts een klein beetje af. Tijdens de looptijd verschuift dit en betaal je minder rente (want je lening wordt lager) en los je meer af.

Bij lineair aflossen zijn de maandlasten in het begin wat hoger: je betaalt rente en daarnaast een vast bedrag aan aflossing. Tijdens de looptijd daalt de hoogte van je lening, waardoor je steeds minder rente hoeft te betalen. De maandelijkse kosten dalen hierdoor ook.

Hoogte van de hypotheek

De hypotheekrente stijgt. Ook worden de huizen duurder. Daardoor hebben nieuwe woningeigenaren hogere maandlasten. Dit betekent ook dat je minder kunt lenen. Het maximale hypotheekbedrag wordt namelijk bepaald aan de hand van het maximale bedrag dat je maandelijks kunt aflossen (op een verantwoorde manier).

De hypotheekverstrekker informeert je over het maximale bedrag dat je kunt lenen voor de woning. Ik raad je aan om niet op het maximum te gaan zitten met de lening. Dan zit je niet meteen met een probleem als je inkomen daalt of als je tegenvallers hebt.

Andere kosten

Een eigen woning brengt naast de hypotheeklasten ook andere kosten met zich mee. Denk aan onroerendezaakbelasting (ozb), verzekeringen en onderhoudskosten. Houd hier rekening mee. Zet geld opzij voor onderhoudskosten en zorg voor een financiële buffer om onvoorziene kosten van te kunnen betalen.

Bereken met de BufferBerekenaar van het Nibud hoeveel geld je in jouw situatie achter de hand zou moeten hebben.

Persoonlijk advies

Veel succes bij de aankoop van je eerste huis. Geniet er vooral ook van. Nog vragen? Maak een gratis afspraak, we denken graag met je mee.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annemieke de Kruijf

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort