Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hulp bij hoge kosten schoolgaande kinderen

6 december 2022

Schoolgaande kinderen brengen hoge kosten met zich mee. Bijvoorbeeld muziekles, sport, een fiets of een laptop voor school. Heb je het niet breed?  Stichting Leergeld Amersfoort helpt!

Leergeld zorgt ervoor dat alle kinderen kunnen meedoen. Leergeld geeft geen geld, maar treft regelingen met verenigingen, winkels en school. Hun motto: “Alle kinderen mogen meedoen. Want nu meedoen, is straks meetellen.”

Voorwaarden:

  • Je hebt kinderen van 4 tot en met 17 jaar
  • Het gezinsinkomen is tot maximaal 150% van de bijstandsgrens
  • Je woont in Amersfoort, Hoogland of Hooglanderveen

Kosten schoolgaande kinderen

Leergeld helpt door de kosten van schoolgaande kinderen (deels) te vergoeden. Je kan bijvoorbeeld denken aan muziekles of sport, huiswerkbegeleiding, een laptop voor school of een fiets om naar school te fietsen.

Vrijwillige ouderbijdrage

Volgens de Wet op de vrijwillige ouderbijdrage mogen leerlingen altijd aan alle extra activiteiten van school meedoen. Het maakt niet uit of ouders wel of niet de bijdrage betalen. Dit geldt zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs.

Scholen willen heel graag dat ouders de vrijwillige ouderbijdrage wel betalen. Misschien krijg je een herinnering of zelfs een incasso met de vraag alsnog te betalen. Dit hoeft je dus niet te doen.

Vroeger kon je via Leergeld (een deel van) de vrijwillige ouderbijdrage vergoed krijgen. Dat is nu niet meer nodig, maar in bijzondere situaties is het altijd goed om met Leergeld te overleggen.

Huiswerkbegeleiding

Leergeld vergoedt huiswerkbegeleiding voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool en leerlingen tot en met 17 jaar in het voortgezet onderwijs. Er zijn verschillende mogelijkheden: van een plek om rustig huiswerk te maken onder toezicht tot begeleiding bij het leren. Ook bijles voor specifieke vakken is mogelijk.

De school bekijkt welke hulp nodig is en vult het aanvraagformulier voor je in. De aanvraag voor huiswerkbegeleiding gaat dus altijd via de school van jouw kind.

Privacy

Leergeld gaat zorgvuldig om met je privacy. Niemand hoeft er iets van te merken dat Leergeld een aantal dingen regelt. Ook jouw kind niet! Die fiets, die krijgt je kind niet van Leergeld, maar van jou / jullie als ouder(s).

Zo werkt het

Meld je aan via het formulier op de website van Leergeld. Na aanmelding neemt een vrijwilliger van Leergeld Amersfoort contact met je op. Tijdens een afspraak bij je thuis kijken jullie samen hoe Leergeld jullie het beste kan ondersteunen.

Persoonlijk advies

Wil je dat we meedenken over je financiële situatie? Daar zijn we voor! Maak een gratis afspraak bij Geldloket Amersfoort. We kunnen je ook helpen met de aanvraag bij Leergeld.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annemieke de Kruijf

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort