Thema: Gezin
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Iemand laten uitschrijven van uw adres, kan dat?

27 februari 2020

Op uw adres staat iemand ingeschreven die er niet meer woont. Kunt u die persoon laten uitschrijven van uw adres? En wat zijn dan de consequenties?

Als u ergens gaat wonen, moet u dit doorgeven aan de gemeente. U wordt dan op dat adres ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Soms staat er iemand ingeschreven op uw adres die er niet meer woont. Misschien staat uw ex-vriend nog op uw adres ingeschreven. Of er zijn omstandigheden waarin u niet meer wilt dat een volwassen kind op uw adres ingeschreven staat.

De inschrijving van een extra persoon op uw adres heeft voor u (financiële) gevolgen. Meer hierover leest u in de blog: ‘Ik wil iemand in huis nemen, kan dat zomaar?’.

Kun je iemand laten uitschrijven van jouw adres?

Op uw adres staat iemand ingeschreven die er niet meer woont. U kunt dan de gemeente vragen om een adresonderzoek te doen. Meer informatie over het adresonderzoek vindt u op de website van de gemeente Amersfoort. De gemeente onderzoekt waar deze persoon echt woont. Als dat niet duidelijk is, dan wordt hij of zij uitgeschreven.

Gevolgen van uitschrijving BRP

Wanneer iemand niet meer staat ingeschreven in de BRP wordt er verondersteld dat diegene niet in Nederland verblijft. Vaak zorgt dit voor de betreffende personen voor grote problemen, bijvoorbeeld het ontstaan van schulden.

Hieronder de gevolgen op een rijtje:

  • Recht op uitkering kan worden beëindigd

Het recht op een groot aantal uitkeringen en voorzieningen wordt beëindigd. Denk hierbij aan een toeslag op de UWV-uitkering (toeslagenwet), kinderbijslag, zorgtoeslag, studiefinanciering of een Participatiewet-uitkering.

  • Minder opbouw AOW-uitkering

Het langdurig niet ingeschreven staan in de BRP heeft ook gevolgen voor de opbouw van de AOW-uitkering. Voor ieder jaar dat iemand niet in Nederland staat ingeschreven staat, verliest hij of zij 2% opbouw. Wanneer de pensioengerechtigde leeftijd wordt bereikt, ontvangt hij of zij dus een lagere uitkering.

  • Geen zorgverzekering

Wanneer iemand geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, kan de zorgverzekeraar diens zorgverzekering stoppen. Medische kosten zijn dan voor eigen rekening.

  • Andere verzekeringen

Ook bij andere verzekeringen verliezen mensen vaak hun dekking wanneer zij niet meer ingeschreven staan in de BRP. Bijvoorbeeld bij hun aansprakelijkheidsverzekering. Dit kan voor onaangename kosten zorgen.

  • Geen documenten verstrekken

De gemeente kan geen documenten verstrekken aan iemand die niet staat ingeschreven. Het is dus onmogelijk om een rijbewijs te verlengen of een identiteitsbewijs aan te vragen. Ook krijgt iemand die niet ingeschreven staat geen uitnodiging om te stemmen en kan hij of zij geen DigiD aanvragen.

  • Toekomst

Voor wie niet staat ingeschreven in de BRP is het moeilijk om een baan aan te nemen of onderwijs te volgen.

  • Boetes

Wie niet staat ingeschreven, ontvangt geen post. Toch kunnen er wel boetes opgelegd worden. Deze worden verstuurd aan het laatst bekende adres. Deze worden niet ontvangen en daardoor dus niet betaald. Boetes kunnen op deze manier hoog oplopen, waardoor er hoge schulden ontstaan.

Mogelijke oplossing: een briefadres

Een oplossing voor een aantal van bovenstaande gevolgen is het hebben van een briefadres. Dit is een adres bij een vriend of familielid of bij de gemeente. Iemand die niet in de BRP ingeschreven staat, kan hier de post ontvangen. Hij of zij woont echter niet op dit adres. Een briefadres bij de gemeente krijgt u niet zomaar.

 

Zoals u ziet kan het veel financiële problemen opleveren wanneer u niet staat ingeschreven in de BRP. Wilt u iemand in- of uitschrijven van uw adres? Wordt u mogelijk uitgeschreven van uw adres? Of mag u zich niet inschrijven op uw nieuwe woonadres? Wij denken graag met u mee. Maak vandaag nog een gratis afspraak met één van onze consulenten.

 

 

 

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Marieke Zandsteeg

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort