Thema: Gezin
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Gratis winkelen met de kledingpas

31 januari 2019

Winkelen is leuk om te doen, maar niet als je ouders weinig te besteden hebben. Geld of geen geld, feit blijft; je kan niet zonder kleding. Voor gezinnen met een laag inkomen zijn er daarom voorzieningen om kleding aan te kunnen schaffen. Zo bestaat sinds 2018 de kledingpas in de gemeente Amersfoort. En de Kledingbank is al sinds 2006 actief in Amersfoort.

Kledingpas

Voor wie: Jongeren van 12 t/m 17 jaar, uit gezinnen met een laag inkomen.

De kledingpas is een extraatje  van de gemeente Amersfoort speciaal voor jongeren. De pas is een Fashioncheque ter waarde van €100,- en kan in meer dan 10.000 winkels en webshops uitgegeven worden. Het bedrag hoef je niet in één keer uit te geven. Als je in een winkel €20,- uitgeeft aan kleding, blijft er €80,- tegoed op de pas staan.

Voorwaarden: je ouder(s) mogen niet meer dan 150% van de bijstandsnorm verdienen. Dit betekent voor samenwonenden niet meer dan €2.087,73 netto per maand. En voor alleenstaande ouders €1.461,41 netto per maand.

De kledingpas kan 1x per kalenderjaar aangevraagd worden. Het makkelijkst gaat dit digitaal: vraag hem meteen aan op de website van de gemeente Amersfoort. Je kunt ook bellen naar 14 033 om een formulier aan te vragen, die wordt dan via de post verstuurd.  Het aanvragen of gebruiken van de kledingpas heeft geen invloed op de hoogte van een uitkering of toeslagen.

Let op! De Kledingpas voor 2019 kan halverwege februari aangevraagd worden.

 

Kledingbank

Voor wie: iedereen die kleding nodig heeft, maar het zelf niet (meer) kan betalen.

De Kledingbank geeft herbruikbare kleding aan mensen die het hard nodig hebben, maar het zelf niet (meer) kunnen betalen. Om bij de Kledingbank terecht te kunnen, hebben je ouders een doorverwijzing nodig van een hulpverlener. Bijvoorbeeld je huisarts, een medewerker van het wijkteam of de schoolarts. De Kledingbank doet twee uitgiftes per jaar, in de zomer en in de winter.

De winkel van Kledingbank Amersfoort is geopend op maandag- tot en met vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur. Voor de winteruitgifte van 1 oktober tot en met 28 februari. Voor de zomeruitgifte van 1 april tot en met 31 augustus.

 

Meer regelingen

Er zijn meer regelingen in de gemeente Amersfoort voor gezinnen die het niet breed hebben. Lees bijvoorbeeld ook: Lekker sporten met een smalle beurs en ontdek mogelijkheden om (bijna) gratis te sporten.

Of kijk op de website van de gemeente Amersfoort om meer te lezen over regelingen voor Amersfoorters met een laag inkomen.

 

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Michelle van der Wal

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort