Thema: Gezin
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Dit zijn de financiële gevolgen als je kind 18 wordt

1 februari 2024

Je kind wordt 18 jaar en is volgens de wet meerderjarig. Een belangrijk moment voor jou en je kind. Op het gebied van geld verandert er veel, ook voor jou als ouder. Dit zijn de financiële gevolgen als je kind 18 wordt.

Kinderbijslag stopt

De kinderbijslag stopt in het kwartaal nadat je kind 18 is geworden.

Voorbeeld:

Marijke is op 3 februari 18 jaar geworden. Haar ouders krijgen begin juli geen geld meer over het 2e kwartaal. Want op 1 april was Marijke al 18 jaar.

Kindgebonden budget stopt

Het kindgebonden budget stopt in de maand nadat je kind 18 is geworden.

Voorbeeld:

In het voorbeeld van Marijke stopt het kindgebonden budget vanaf 1 maart.

Gevolgen voor huurtoeslag

Vanaf zijn 18e verjaardag mag je kind net zoveel werken als een volwassene. Misschien gaat je kind meer geld verdienen. Let op, het inkomen van je thuiswonende kind telt mee voor de huurtoeslag.

Bij kinderen jonger dan 23 jaar telt alleen het bruto jaarinkomen boven de € 5.970 mee (in 2024). Geef het totale bruto jaarinkomen van je kind door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst houdt dan automatisch rekening met de vrijstelling.

Maak een proefberekening om te zien wat de gevolgen voor de huurtoeslag zijn.

Zorgverzekering

Je 18-jarige is niet meer gratis met je meeverzekerd. Vanaf dit moment moet je kind zelf premie betalen. Daarvoor kan hij zelf zorgtoeslag aanvragen.

Je kind kan een eigen zorgverzekering afsluiten of meeverzekerd blijven op jouw polis. Dit laatste is meestal niet de goedkoopste optie. Kiezen jullie daar toch voor, maak dan afspraken over de betaling van de premie.

Kinderalimentatie

Ben je gescheiden en krijg je kinderalimentatie? Je 18-jarige mag vanaf nu zelf de alimentatie ontvangen. Misschien maakt je kind geen gebruik van dit recht, maar het kan wel. De alimentatie wordt in dat geval niet meer op jouw rekening bijgeschreven, maar op die van je kind.

Begroting

Kortom, er verandert best veel in je inkomsten als je kind 18 wordt. Wij adviseren je om op een rij te zetten hoe je financiën eruit komen te zien. Vul bijvoorbeeld deze handige maandbegroting (Excel, 36,8 Kb) in. Dan zie je of je straks nog rond kunt komen.

Heeft je kind een inkomen? Dan is het redelijk dat hij meebetaalt aan de vaste lasten. Zeker als je minder huurtoeslag krijgt door de inkomsten van je kind. Je kunt dan kostgeld vragen. Het Nibud geeft handvatten over de afspraken die je kunt maken.

Persoonlijk advies

Wil je dat we meedenken over de financiële gevolgen als je kind 18 wordt? Je bent van harte welkom op ons spreekuur.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Annemieke de Kruijf

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort