Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Zo start je een onderneming vanuit de WW

18 juni 2018

Al jaren denkt u erover om voor uzelf te beginnen. Maar de zekerheid van de vaste baan woog altijd zwaarder. Nu zit u in de WW. Is dit het moment? Gaat u uw droom achterna en begint u voor uzelf?

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

U heeft ideeën genoeg. Wellicht staat een deel daarvan zelfs al op papier. Een mooi moment om hier actief mee bezig te gaan en de knoop door te hakken. U wilt natuurlijk weten hoe het zit met uw WW-uitkering. Consulent Geralda Nanninga zet het voor u op een rij.

Starten met een startperiode

Mogelijk komt u in aanmerking voor een ‘startperiode’ vanuit het UWV.  Dat werkt zo: Het UWV kort uw uitkering gedurende 26 weken met 29%. Het maakt daarbij niet uit, hoeveel inkomsten u uit uw onderneming haalt. U blijft tot het einde van de startperiode de lagere WW-uitkering ontvangen. Mocht u eerder met uw activiteiten als ondernemer stoppen, dan blijft u de lagere uitkering ontvangen tot het einde van de startperiode.

Na de startperiode beslist u of u doorgaat met uw onderneming, of u gedeeltelijk blijft ondernemen of dat u stopt met uw bedrijf.

Fijn om te weten: gedurende de startperiode heeft u geen sollicitatieplicht.

Wilt u gebruik maken van de startperiode? Dan heeft u vooraf toestemming nodig van het UWV. Check de voorwaarden en mogelijkheden op de website van het UWV.

Starten zonder de startperiode

Komt u niet in aanmerking voor de startperiode? Kiest u ervoor om géén gebruik te maken van de startperiode? Of is uw startperiode afgelopen? Geen probleem; ook dan kunt u tijdens de WW ondernemen. Dat werkt zo: Op basis van de uren die u gewerkt heeft, vindt er een ‘fictieve inkomensverrekening’ plaats. Het aantal uren dat u als ondernemer heeft gewerkt, wordt vermenigvuldigd met het uurloon van uw laatst verdiende loon. Dit bedrag wordt vervolgens blijvend gekort op uw uitkering.

Vooral dat blijvend is goed om te beseffen. Want als u in de maand(en) erna een lager fictief inkomen heeft, dan wordt er niet minder verrekend. Stijgt het fictieve inkomen daarentegen, dan wordt er wel meer gekort. Daarnaast stopt het WW-recht volledig als het fictieve inkomen hoger is dan 87,50% van uw WW-recht.

Goed om te weten: voor de uren waarvoor u nog recht heeft op een WW uitkering, blijft u een sollicitatieverplichting houden.

Voorbeeld fictieve inkomensverrekening

Situatie is als volgt:
WW-uitkering € 1500,-
Uurloon op basis van laatste baan € 20,-
WW-recht stopt als fictieve inkomen hoger is dan 87,50% dan WW-recht. Dat is in deze € 1312,50

Maand 1-6

U werkt 40 uur per maand. Fictieve inkomen is dan: 40 x € 20,- = € 800,- per maand. Dit is onder de norm van € 1312,50. U houdt dus het WW-recht voor het verschil tussen beide bedragen.

Maand 7

U werkt 25 uur. Fictieve inkomen is dan: 25 x € 20,- = € 500,-. Fictieve inkomen is hiermee lager dan de vorige maand, maar de hoogte van de verrekening van de vorige maand blijft staan. Ook de sollicitatieverplichting blijft bestaan.

Maand 8

U werkt 70 uur en uw fictieve inkomen komt op 70 x € 20,- = € 1400,-. Dit is boven de grens van € 1312,50 en hierdoor stopt uw WW-uitkering en bent u volledig ondernemer.

Maand 9

U werkt 30 uur voor de onderneming. Vorige maand is uw WW-uitkering echter volledig beëindigd. U krijgt dan ook geen WW-uitkering. Om hier aanspraak op te kunnen maken, zult u volledig moeten stoppen als ondernemer.

Tip

Probeer de uren die u maandelijks besteedt aan uw onderneming te spreiden. Zo voorkomt u dat uw uitkering te snel daalt. In bovenstaand voorbeeld zou u kunnen proberen om uren van maand 8 te verplaatsen naar maand 9. Zo voorkomt u dat uw WW-recht snel daalt en houdt u uw totale inkomsten uit de onderneming en de WW zo stabiel mogelijk.

Volledig door als zelfstandig ondernemer

Bevalt het ondernemerschap en lukt het voldoende opdrachten binnen te halen? Als u ervoor kiest om volledig door te gaan als zelfstandige, dan stopt uw WW-uitkering. U hoeft dan niet langer te solliciteren.

Stoppen met uw onderneming

U heeft zich volledig voor uw onderneming ingezet en er alles aan gedaan. Maar de opdrachten blijven vooralsnog uit en u wilt stoppen als ondernemer. Dan wilt u natuurlijk weten of u alsnog aanspraak kunt maken op uw eerdere WW-rechten. Er zijn in dat geval een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen. Bij twijfel adviseer ik u het altijd te checken bij het UWV.

Voorwaarden om de WW laten herleven:

  • U moet aantonen dat u bent gestopt als zelfstandige (uitschrijfbewijs van de Kamer van Koophandel).
  • U bent actief op zoek naar een betaalde baan.
  • U stopt met ondernemen binnen de periode dat u oorspronkelijk recht had op WW (zie onderstaand voorbeeld.)

Voorbeeld herleven van de WW:

  • Uw WW-uitkering is toegekend voor 20 maanden.
  • Na 1 maand besluit u de WW-uitkering te stoppen en ondernemer te worden.
  • U besluit na 12 maanden dat ondernemen toch niets voor u is. Dit is binnen de periode dat u oorspronkelijk recht had op WW (20 maanden), dus voldoet u aan deze voorwaarde. Zou u dit na 21 maanden of later doen, dan is uw oude WW-recht vervallen en kunt u de WW niet laten herleven.
  • U heeft altijd minstens 18 maanden de tijd om uw WW-uitkering te laten herleven. Dus als uw oorspronkelijke recht op een WW-uitkering korter dan 18 maanden is, dan geldt alsnog die herlevingstermijn van 18 maanden.
  • Mocht de WW-uitkering herleven, dan kunt u aanspraak maken op uw overige 19 maanden WW-recht.

En hoe zit het dan met ondernemen vanuit de bijstand?

Bovenstaand heb ik de mogelijkheden voor u beschreven om te ondernemen als u in de WW zit. Ontvangt u momenteel een bijstandsuitkering en wilt u starten als ondernemer? Ook daar zijn mogelijkheden voor, zonder direct het vangnet van de volledige uitkering te verliezen. Wilt u daar meer over weten? Maak vandaag nog een afspraak bij het Geldloket.

Laatste update: 16-5-2023
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort