Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Zo start je een onderneming vanuit de WW

18 juni 2018

Al jaren denk je erover om voor jezelf te beginnen. Maar de zekerheid van de vaste baan woog altijd zwaarder. Nu zit je in de WW. Is dit het moment? Ga je je droom achterna en begin je voor jezelf?

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met je mee!

Je hebt ideeën genoeg. Wellicht staat een deel daarvan zelfs al op papier. Een mooi moment om hier actief mee bezig te gaan en de knoop door te hakken. Je wilt natuurlijk weten hoe het zit met uw WW-uitkering. Consulent Geralda Nanninga zet het voor je op een rij.

Starten met een startperiode

Mogelijk kom je in aanmerking voor een ‘startperiode’ vanuit het UWV.  Dat werkt zo: Het UWV kort je uitkering gedurende 26 weken met 29%. Het maakt daarbij niet uit, hoeveel inkomsten je uit je onderneming haalt. Je blijft tot het einde van de startperiode de lagere WW-uitkering ontvangen. Mocht je eerder met je activiteiten als ondernemer stoppen, dan blijft je de lagere uitkering ontvangen tot het einde van de startperiode.

Na de startperiode beslis je of je doorgaat met je onderneming, of je gedeeltelijk blijft ondernemen of dat je stopt met je bedrijf.

Fijn om te weten: gedurende de startperiode heb je geen sollicitatieplicht.

Wil je gebruik maken van de startperiode? Dan heb je vooraf toestemming nodig van het UWV. Check de voorwaarden en mogelijkheden op de website van het UWV.

Starten zonder de startperiode

Kom je niet in aanmerking voor de startperiode? Kies je ervoor om géén gebruik te maken van de startperiode? Of is je startperiode afgelopen? Geen probleem; ook dan kun je tijdens de WW ondernemen. Dat werkt zo: Op basis van de uren die je gewerkt hebt, vindt er een ‘fictieve inkomensverrekening’ plaats. Het aantal uren dat je als ondernemer heeft gewerkt, wordt vermenigvuldigd met het uurloon van je laatst verdiende loon. Dit bedrag wordt vervolgens blijvend gekort op je uitkering.

Vooral dat blijvend is goed om te beseffen. Want als je in de maand(en) erna een lager fictief inkomen heeft, dan wordt er niet minder verrekend. Stijgt het fictieve inkomen daarentegen, dan wordt er wel meer gekort. Daarnaast stopt het WW-recht volledig als het fictieve inkomen hoger is dan 87,50% van uw WW-recht.

Goed om te weten: voor de uren waarvoor je nog recht heeft op een WW uitkering, blijf je een sollicitatieverplichting houden.

Voorbeeld fictieve inkomensverrekening

Situatie is als volgt:
WW-uitkering € 1500,-
Uurloon op basis van laatste baan € 20,-
WW-recht stopt als fictieve inkomen hoger is dan 87,50% dan WW-recht. Dat is in deze € 1312,50

Maand 1-6

Je werkt 40 uur per maand. Fictieve inkomen is dan: 40 x € 20,- = € 800,- per maand. Dit is onder de norm van € 1312,50. Je houdt dus het WW-recht voor het verschil tussen beide bedragen.

Maand 7

Je werkt 25 uur. Fictieve inkomen is dan: 25 x € 20,- = € 500,-. Fictieve inkomen is hiermee lager dan de vorige maand, maar de hoogte van de verrekening van de vorige maand blijft staan. Ook de sollicitatieverplichting blijft bestaan.

Maand 8

Je werkt 70 uur en uw fictieve inkomen komt op 70 x € 20,- = € 1400,-. Dit is boven de grens van € 1312,50 en hierdoor stopt je WW-uitkering en ben je volledig ondernemer.

Maand 9

Je werkt 30 uur voor de onderneming. Vorige maand is je WW-uitkering echter volledig beëindigd. Je krijgt dan ook geen WW-uitkering. Om hier aanspraak op te kunnen maken, zul je volledig moeten stoppen als ondernemer.

Tip

Probeer de uren die je maandelijks besteedt aan je onderneming te spreiden. Zo voorkomt je dat uw uitkering te snel daalt. In bovenstaand voorbeeld zou je kunnen proberen om uren van maand 8 te verplaatsen naar maand 9. Zo voorkomt je dat uw WW-recht snel daalt en houdt je je totale inkomsten uit de onderneming en de WW zo stabiel mogelijk.

Volledig door als zelfstandig ondernemer

Bevalt het ondernemerschap en lukt het voldoende opdrachten binnen te halen? Als je ervoor kiest om volledig door te gaan als zelfstandige, dan stopt je WW-uitkering. Je hoeft dan niet langer te solliciteren.

Stoppen met uw onderneming

Je hebt je volledig voor je onderneming ingezet en er alles aan gedaan. Maar de opdrachten blijven vooralsnog uit en je wilt stoppen als ondernemer. Dan wil je natuurlijk weten of je alsnog aanspraak kunt maken op je eerdere WW-rechten. Er zijn in dat geval een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Bij twijfel adviseer ik je het altijd te checken bij het UWV.

Voorwaarden om de WW laten herleven:

  • Je moet aantonen dat je bent gestopt als zelfstandige (uitschrijfbewijs van de Kamer van Koophandel).
  • Je bent actief op zoek naar een betaalde baan.
  • Je stopt met ondernemen binnen de periode dat je oorspronkelijk recht had op WW (zie onderstaand voorbeeld.)

Voorbeeld herleven van de WW:

  • Je WW-uitkering is toegekend voor 20 maanden.
  • Na 1 maand besluit je de WW-uitkering te stoppen en ondernemer te worden.
  • Je besluit na 12 maanden dat ondernemen toch niets voor je is. Dit is binnen de periode dat je oorspronkelijk recht had op WW (20 maanden), dus voldoe je aan deze voorwaarde. Zou je dit na 21 maanden of later doen, dan is je oude WW-recht vervallen en kun je de WW niet laten herleven.
  • Je hebt altijd minstens 18 maanden de tijd om je WW-uitkering te laten herleven. Dus als je oorspronkelijke recht op een WW-uitkering korter dan 18 maanden is, dan geldt alsnog die herlevingstermijn van 18 maanden.
  • Mocht de WW-uitkering herleven, dan kun je aanspraak maken op je overige 19 maanden WW-recht.

En hoe zit het dan met ondernemen vanuit de bijstand?

Bovenstaand heb ik de mogelijkheden voor je beschreven om te ondernemen als je in de WW zit. Ontvang je momenteel een bijstandsuitkering en wil je starten als ondernemer? Ook daar zijn mogelijkheden voor, zonder direct het vangnet van de volledige uitkering te verliezen. Wil je daar meer over weten? Maak vandaag nog een afspraak bij het Geldloket.

Laatste update: 16-5-2023
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort