Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Was het echt zo slecht, werken voor een baas?

16 oktober 2017

Bent u een zzp’er die met moeite het hoofd boven water houdt? Die blijft doorploeteren, misschien wel tegen beter weten in? Dan is het wellicht tijd om terug in uw kracht te gaan. En misschien was dat wel in loondienst.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Nederland telt een miljoen zzp’ers. Amersfoort telt er negenduizend. Sommige van hen zijn tijdens de crisis min of meer gedwongen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Door reorganisaties raakten ze hun baan kwijt, maar hun voormalige werkgever kon ze vervolgens wel weer inhuren als zzp’er. Door zulke verkapte dienstverbanden ontstond het fenomeen schijnzelfstandigheid.

Jarenlang groeide het aantal zzp’ers. Maar in 2016 stokte die groei, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Het aantal zzp’ers dat stopt neemt toe, terwijl het aantal zzp’ers dat start nagenoeg gelijk blijft. In 2016 stopten per kwartaal ongeveer 50.000 zzp’ers. Bijna de helft ging (weer) aan de slag als werknemer in loondienst.

Baan in loondienst kan uitkomst bieden

Zo’n gekke overstap is dat niet. Zeker niet voor de aanzienlijke groep die het als zzp’er moeilijk heeft. Dat kan overigens vele redenen hebben; er zijn ook zzp’ers die het lange tijd goed deden, maar bijvoorbeeld onvoldoende met de tijd zijn meegegaan. Er is een behoorlijke groep die zelfs bijstand moet aanvragen om rond te komen. Voor die zzp’ers kan een baan in loondienst de uitkomst zijn.

Maar dan lever ik mijn vrijheid in! Ik hoor het u denken. Maar die vrijheid als zzp’er is betrekkelijk. Inderdaad, u heeft geen baas boven zich. U kunt, tot op zekere hoogte, uw eigen tijd indelen. Maar u moet wel telkens weer opdrachtgevers vinden. Telkens weer de administratie bijhouden, die er misschien niet zo rooskleurig uitziet. En telkens weer kwaliteit leveren, óók in piektijden. U alleen. U kunt niet zeggen: ik verbind u even door.

Reflecteer!

Ik zou willen oproepen tot reflectie: past het ondernemerschap wel zo goed bij u? En was het eigenlijk wel zo slecht om voor een baas te werken? In loondienst wordt uw salaris netjes doorbetaald, bent u verzekerd tegen ziekte en bouwt u in de meeste gevallen pensioen op. Zaken die u als zzp’er zelf moet regelen. Los daarvan: u kunt zich weer echt op een specialisme richten, op een vakgebied. Uw kracht benutten. En de rest laat u aan uw werkgever over. Dat klinkt ook wel weer fijn, toch?

Laatste update: 11 januari 2022
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Jaap-Jan Broer

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort