Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Een vliegende start als ondernemer

10 januari 2019

Als kersverse ondernemer wilt u goed voorbereid van start. Het ondernemingsplan ligt er, nu financieel nog aan de slag. Want wie doet de boekhouding en aangiftes bij de Belastingdienst? Ik neem u graag mee in een aantal zaken om nu al te regelen.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Een boekhouder inschakelen?

Ondernemen en boekhouden. Het lijkt een tegenstelling: Als ondernemer wilt u acquisitie voeren, klanten spreken en opdrachten uitvoeren en geen tijd ‘verdoen’ aan administratie. Daarbij krijgt het niet altijd de aandacht die het nodig heeft. Zo moet u tijdig aangiftes bij de Belastingdienst doen en hiervoor geld reserveren.

U kunt zelf uw boekhouding en aangiften verzorgen. Daar is software voor als Snelstart en E-booking. Ziet u dit niet zitten, dan kan een boekhouder uitkomst bieden. U overlegt wat de boekhouder voor u doet. Dat kunnen enkel aangiftes zijn, maar ook de gehele boekhouding waarbij u gegevens aanlevert bij de boekhouder.

Belastingdienst, inkomsten en reserveren

U bent gestart als ondernemer en staat sinds kort ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook de eerste opdrachten stromen binnen. Maar hoe moet u dat eigenlijk opgeven bij de Belastingdienst?

De Belastingdienst ontvangt bericht van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Vervolgens gaan zij twee zaken beoordelen; bent u voor de Belastingdienst ondernemer en bent u BTW plichtig?

  • Zien zij u niet als ondernemer, dan kunt u privé aangifte doen, net als u hiervoor deed. De inkomsten uit uw onderneming voert u op als ‘overige werk’. U kunt dan overigens geen gebruik maken van de Belastingvoordelen als zelfstandigenaftrek.
  • Bent u volgens de Belastingdienst wel ondernemer, dan moet u elk kwartaal aangifte doen via een aangifteprogramma voor ondernemers.

Voor beide geldt; houd van uw netto-omzet (winst) ongeveer 25-30% apart voor de Belastingdienst om te betalen aan inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringswet.

Wilt u weten wanneer u voor de Belastingdienst ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Voor een aantal beroepen geldt een vrijstelling voor btw, denk hierbij aan artiesten. En bij bijvoorbeeld een VOF is het samenwerkingsverband btw plichtig, niet u persoonlijk.

Belastingvoordelen niet altijd van toepassing in eerste jaar

Bij de Belastingdienst heeft u als startende ondernemer diverse belastingvoordelen. Veel startende ondernemers gaan er echter ten onrechte van uit dat zij direct in het eerste jaar daarvoor in aanmerking komen.

Het kan echter heel goed zijn dat u in het eerste jaar nog niet aan de urennorm van 1225 uur komt en hierdoor nog niet gezien wordt als ondernemer door de Belastingdienst. Dit zorgt er vervolgens voor dat u dat jaar nog geen gebruik kunt maken van de voordelen. Check voorwaarden dan ook vooraf en reken u niet te snel rijk.

Financiering

Als ondernemer heeft u startkapitaal nodig. De belangrijkste vraag die u uzelf hiervoor moet stellen bij het aangaan van een financiering; kan de financiering terugbetaald worden binnen de gestelde afspraken en hoe ga ik dat doen?

Tegenwoordig zijn er namelijk steeds meer bedrijven die makkelijk, zonder veel stukken te hoeven overleggen, een krediet willen verstrekken. Dit klinkt mooi, maar kan lelijk uitpakken. Want is er voor consumentenkrediet een maximum rentepercentage van 14% gesteld, bij zakelijke kredieten is die grens er niet. Check daarom altijd goed de rentepercentages, want deze kunnen oplopen tot wel 200%.

Geldboek- en Handboek voor ondernemers

Meer informatie over lenen voor ondernemers kunt u vinden in het Geldboek voor ondernemers. Deze is opgesteld door de Kamer van Koophandel in samenwerking met het Nibud en hierin staan veel handige tips voor de startende en gevestigde ondernemer.

Daarnaast is er het Handboek voor ondernemers van de Belastingdienst. Hierin staat de belangrijkste informatie over ondernemen en de Belastingdienst.

Geeft uw administratie de aandacht die het nodig heeft en voorkom dat u hierdoor later in de financiële problemen komt. Zeker weten dat u niets over het hoofd ziet? Of behoefte aan een sparringpartner? U bent welkom om bij ons op gesprek te komen. Dit is voor u kosteloos. Maak vandaag nog een afspraak.

Laatste update: 16 mei 2023

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort