Thema: Eigen onderneming
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Op weg als ondernemer: vijf belastingtips

6 september 2018

U bent gestart als ondernemer. Spannend, maar vooral een geweldige uitdaging. Op zoek naar klanten, opdrachten en daarnaast veel nieuwe ervaringen opdoen. Als ondernemer is het belangrijk uw financiën op orde te houden en gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn. Zeker als het gaat om belastingen. U wilt immers niet voor verrassingen komen te staan of voordelen mislopen. Met de vijf tips in deze blog bent u goed op weg!

1. Voldoet u aan het urencriterium?

Wanneer ziet de Belastingdienst u eigenlijk als ondernemer? Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet afdoende. De Belastingdienst rekent met het zogeheten ‘urencriterium’. Hiermee stelt ze dat u op jaarbasis minimaal 1.225 uren aan uw onderneming moet besteden. Uren die u bijvoorbeeld aan uw administratie of website besteedt mag u meetellen. Houd dit wel bij, zodat u dit later eventueel kunt aantonen. Voldoet u niet aan de urennorm, dan ziet de Belastingdienst u niet als ondernemer en kunt u als natuurlijk persoon belastingaangifte doen en de gewerkte uren als ‘meerwerk’ opgeven.

U kunt zelf nagaan of u ondernemer bent voor de Belastingdienst. Als dat zo is, houd er dan rekening mee dat u inkomstenbelasting en vaak ook omzetbelasting gaat betalen.

2. Let op: u gaat btw betalen

Er zijn uitzonderingen, maar in de regel moet u als ondernemer omzetbelasting (btw) afdragen. Wat u van uw opdrachtgevers krijgt, is daardoor niet wat u netto kunt uitgeven. Het is belangrijk hiermee rekening te houden in uw begroting, door maandelijks de btw die u over uw diensten berekend heeft apart te zetten. Meestal moet u per kwartaal btw-aangifte doen. Het is dus raadzaam om 21 procent van uw omzet apart te zetten, maar daarnaast kunt u uw ondernemersuitgaven hiermee verrekenen. Want de omzetbelasting die u heeft betaald over uw ondernemingsuitgaven mag u weer terugvragen. Ook dit is in de regel 21 procent.

3. Houd uw zakelijke kosten bij

Wordt u gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan is het belangrijk om uw zakelijke kosten bij te houden. Denk hierbij aan reiskosten, inrichting van uw kantoor of werkplaats, huur van bedrijfsruimte, etcetera. Deze kosten kunt u van uw omzet aftrekken. Dit zorgt ervoor dat u uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Zorg er wel voor dat u de gemaakte kosten achteraf altijd kunt aantonen. Het kan zijn dat de Belastingdienst hierom vraagt.

4. Loop geen belastingvoordelen mis

De Belastingdienst heeft een aantal voordelen waar u als ondernemer aanspraak op kunt maken.

Zelfstandigenaftrek Als ondernemer mag u een bepaald bedrag in mindering brengen op het belastbaar inkomen. U betaalt dus minder inkomstenbelasting. Om voor zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, moet u voldoen aan het urencriterium, ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, de onderneming zelf runnen en nog niet de AOW-leeftijd bereikt hebben. De zelfstandigenaftrek is in 2018 € 7.280.

Startersaftrek Net als de zelfstandigenaftrek is de startersaftrek een bedrag dat u in mindering mag brengen op het belastbaar inkomen. U kunt hiervan gebruik maken als u recht heeft op de zelfstandigenaftrek, als u de afgelopen vijf jaar niet meer dan 2 keer gebruik heeft gemaakt van de zelfstandigenaftrek en de afgelopen vijf jaar in ieder geval 1 jaar geen ondernemer bent geweest voor de inkomstenbelasting. De startersaftrek in 2018 is € € 2.123.

MKB winstvrijstelling Nadat u de ondernemersaftrekposten (zelfstandigenaftrek en startersaftrek, zie hierboven) in mindering hebt gebracht op uw belastbaar inkomen, wordt een deel van de behaalde winst vrijgesteld van inkomstenbelasting. In 2018 bedraagt deze mkb-winstvrijstelling 14 procent.

Kleine ondernemersregeling Moet u in één jaar minder dan € 1.883 btw betalen? Dan hoeft u minder en in sommige gevallen helemaal geen btw te betalen.

5. Zorg voor een goede boekhouding

Het klinkt als een open deur, maar zorg dat u uw privé en zakelijke administratie strikt gescheiden houdt. Pin niet privé met uw zakelijke pinpas. En zorg daarnaast dat uw boekhouding op orde is. Een goed boekhoudprogramma kan u hierbij helpen. Er zijn diverse goed pakketten zoals snelstart, e-booking of Afas small business. Ziet u dit niet zitten? Schakel dan een boekhouder in en zorg dat u grip blijft houden op uw financiën.

Met bovenstaande tips hoop ik u als startende ondernemer op weg te hebben geholpen om uw belastingzaken goed te regelen. Lees ook eens onze andere blogs die over ondernemerschap gaan. Zoekt u een sparringpartner? Aarzel dan niet en maak vandaag nog een afspraak bij het Geldloket.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort