Thema: Eigen onderneming
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Ondernemer in zwaar weer, wat nu?

19 maart 2018

Verkeert uw onderneming in zwaar weer? Daarin bent u niet de enige. Ruim de helft van de ondernemers heeft hiermee te maken, stelt de Kamer van Koophandel eind 2017 in haar rapport ‘Nederlandse ondernemers over ondernemen in zwaar weer’.

Laten we beginnen met het goede nieuws. Van de ondernemers in zwaar weer komt volgens het rapport 64% er bovenop. Ruim de helft van de ondernemers stelt achteraf zelfs door de tegenslag een betere ondernemer te zijn geworden. Het kán dus zeker helemaal goedkomen met uw onderneming.

Toch is er ook slecht nieuws: de impact van ‘zwaar weer’ liegt er niet om. Veel ondernemers hebben last van stress en slapeloze nachten. Ook partner en/of gezin worden door de problemen geraakt.

Draait u weinig omzet? Dan herkent u zeker één van deze gevolgen: interen op spaargeld, uzelf minder salaris toebedelen of hopen dat de facturen van leveranciers nog even op zich laten wachten. Het spreekt voor zich dat u in deze situatie snel het overzicht kunt kwijtraken.

Trek aan de bel

U hoeft niet alles zelf op te lossen. Wist u dat u terecht kunt bij Geldloket Amersfoort? Doordat wij werken met subsidie van de gemeente Amersfoort is een adviesgesprek voor u gratis. Daarbij kunt u erop vertrouwen dat wij u neutraal en onafhankelijk adviseren, want wij hebben geen commercieel belang.

Wat kan Geldloket voor u betekenen?

In gesprek met de consulent geeft u aan tegen welke problemen u met uw bedrijf aanloopt. Samen kijken we hoe het ervoor staat en inventariseren we uw mogelijkheden. Wat is ervoor nodig om uw onderneming weer op de rit te krijgen? Kunt u dit zelf? Of kunt u hierbij wel wat hulp gebruiken?

Vaak kunnen ondernemers na één of twee gesprekken in Geldloket weer zelfstandig verder. Is er meer nodig? Dan kunnen wij u doorverwijzen naar onze samenwerkingspartners, waar u meestal gratis terecht kunt. Zo is Geldloket hét startpunt wanneer u uw onderneming stopt, wilt doorstarten, uw boekhouding niet kunt afronden of een bedrijfs- of saneringskrediet nodig heeft.

Samenwerkingspartners

Wij werken nauw samen met de afdeling Zelfstandigen van de gemeente Amersfoort. Naast advies en informatie kan de gemeente u mogelijk helpen met een Bbz uitkering (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Een van de voorwaarde is dat uw bedrijf in principe levensvatbaar is en dat u uw onderneming wilt voortzetten.

Zijn er twijfels bij de levensvatbaarheid van uw onderneming? Dan kan Menzing & Partners u – na een quick scan – adviseren over het al dan niet voortzetten van uw bedrijf. Let op: u dient zich eerst bij Geldloket te melden.

Liever sparren?

Als ondernemer in zwaar weer staat u onder hoge druk. Er wordt veel van u verwacht. Hoe lijkt het u om te sparren met een ervaren ondernemer, die het klappen van de zweep kent?

Wij kunnen u in contact brengen met een Amersfoortse ondernemer, die u als vrijwillige coach ondersteuning biedt. Deze vrijwilliger is door ons opgeleid om u te ondersteunen. Of het nou gaat om het begroten van de privé financiën, het scheiden van zakelijke en privé uitgaven of het aanbrengen van structuur in de administratie; de coach biedt uitkomst.

De coach kan u thuis of op de zaak bezoeken op momenten dat het u schikt. Voelt u zich vrij om gebruik te maken van deze gratis dienstverlening. Via een afspraak kunt u zich hiervoor aanmelden.

Beperk schade aan uw onderneming

Wacht niet tot de problemen zich ‘vanzelf’ oplossen. Ondernemen betekent ook: proactief durven zijn. Beperk schade aan uw onderneming door eerder aan de bel te trekken. Neem iemand in vertrouwen. U weet nu waar u terecht kunt.

Lees het rapport van de Kamer van Koophandel ‘Nederlandse ondernemers over ondernemen in zwaar weer’.

Laatste update: 28 januari 2020

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Jaap-Jan Broer

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort