Thema: Eigen onderneming
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Ondernemen tijdens corona; dreigend faillissement?!

30 juni 2020

Na jarenlang ondernemer te zijn geweest heeft u het de laatste tijd zwaar. Door corona is alles anders. Opdrachten komen niet meer binnen, betalingen door klanten laten op zich wachten en het wordt steeds lastiger om privé en zakelijk alle rekeningen te blijven voldoen. Een donkere wolk lijkt zich samen te pakken; ga ik richting een faillissement?  Of is dit nog te voorkomen?

Mijn advies: onderneem nu actie! In deze blog leg ik u uit wat u kunt doen.

Wat is een faillissement eigenlijk?

Als u als ZZP’er, eenmanszaak of BV niet meer aan uw betalingsverplichtingen kunt voldoen, kunt u een faillissement aanvragen. Ook kan een van uw schuldeiser(s) dat doen. Wordt het faillissement door de rechtbank toegekend, dan  wordt er een curator aangesteld. Die gaat onderzoeken of een doorstart mogelijk is. Als dat niet het geval is, gaat hij onderzoeken hoe eventuele schulden betaald kunnen worden.

Betreft het een eenmanszaak, of bent u ZZP’er? Dan bent u privé automatisch aansprakelijk en wordt u daarmee ook privé failliet verklaard. Veel mensen denken dat je na het beëindigen van het faillissement van je schulden af bent. Helaas is dat een groot misverstand. In veel gevallen is er onvoldoende geld om de schulden af te betalen. Het faillissement wordt dan opgeheven wegens gebrek aan baten. Gevolg? Schulden blijven open staan en deze schuldeisers willen allemaal geld van u zien.

Mijn advies is om daarom eerst te onderzoeken of een faillissement voorkomen kan worden. Dat kan er namelijk zelfs voor zorgen dat u toch kunt blijven ondernemen.

Kom in actie

Vanuit de overheid zijn er diverse tijdelijke ondersteuningsmaatregelen in het leven geroepen om ondernemers te helpen. Check of u voor een of meerdere in aanmerking komt en vraag deze tijdig aan.

Daarnaast is het belangrijk grip te houden op uw begroting. Vul de gratis begroting via deze link in en als uw uitgaven hoger zijn dan uw inkomsten, kijk waar u kunt besparen of welke lasten u (tijdelijk) kunt verlagen. Meer daarover kunt u lezen in mijn blog over rondkomen tijdens corona als ondernemer. Wilt u dit liever in een persoonlijke afspraak bespreken? Een afspraak bij het Geldloket is gratis.

Schuldsanering voor ondernemers

Wanneer u uw schulden niet meer terug kunt betalen en betalingsregelingen geen optie meer zijn, kan een schuldregeling de mogelijkheid bieden om toe te werken naar een schuldenvrije toekomst. Ook voor ZZP’ers zijn hierin mogelijkheden. Er zijn gespecialiseerde bedrijven voor schuldhulpverlening aan ondernemers. Blijkt dat uw onderneming levensvatbaar is, dan wordt bij de gemeente een verzoek gedaan voor een krediet. Met dit krediet saneert u uw schulden en vanuit uw onderneming betaalt u deze vervolgens in termijnen weer terug. Op deze manier betaalt u uw schulden af en blijft u ondernemen.

Het kan ook zijn dat na onderzoek blijkt dat uw onderneming niet levensvatbaar is. Dat de verwachting is dat u hiermee niet in uw eigen levensonderhoud kunt voorzien. In dat geval wordt het heel lastig om door te gaan met uw onderneming. U moet dan overwegen of het zinvol is om door te gaan of toch maar beter te stoppen.  Stopt u, dan is het belangrijk uw onderneming correct af te sluiten en te onderzoeken hoe u privé uw vaste lasten kunt blijven voldoen. Een baan is dan onontbeerlijk.

Geldloket, het startpunt voor de ondernemer in zwaar weer!

Ondernemer blijven, of toch stoppen, u bent bij ons aan het juiste adres. Met onze kennis op het gebied van financiën, sociale voorzieningen en regelgeving zijn we u graag van dienst. Ook werken wij samen met diverse instanties, zodat u de juiste hulp krijgt. Zeker weten dan u niets over het hoofd ziet? Maak dan vandaag nog een afspraak.

 

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort