Thema: Eigen onderneming
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hoera, de uurtarieven kunnen weer omhoog!

5 oktober 2017

Maar denkt u als zzp’er ook aan uw financiële kwetsbaarheid? (ondertitel)

De economie trekt aan en dat merkt u als zzp’er in de bouw hopelijk ook. Fijn om de wind financieel weer in de zeilen te hebben na die magere jaren. Er ontstaan weer ‘vetrandjes’, maar denkt u ook aan voorzieningen voor arbeidsongeschiktheid en de oude dag?

Een voorziening voor arbeidsongeschiktheid is in mijn ogen prioriteit nummer één voor zelfstandigen. En toch zijn veel zzp’ers er wars van. Uit het recente onderzoek Zelfstandigen Enquête Arbeid 2017 van TNO en het CBS blijkt dat 80 procent van de ondervraagde zelfstandigen zich niet heeft verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Vaak vinden ze de premie te hoog.

Zeker als zzp’er in de bouw loopt u meer risico vanwege het fysieke werk dat u verricht. Als u arbeidsongeschikt raakt, is er vanuit de overheid niks voor u geregeld om op terug te vallen. U bent afhankelijk van uw partner of familie. Dat is geen wenselijk scenario.

Drie mogelijkheden

Een veel verstandigere optie is om toch wat te regelen. Zeker nu het aantal opdrachten toeneemt, de omzet stijgt en u wellicht uw uurtarief kunt verhogen, is er meer financiële ruimte. Er zijn drie opties:

  1. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten
  2. Aansluiten bij een broodfonds (fonds waarin een collectief van zzp’ers elkaar dekt bij ziekte of arbeidsongeschiktheid)
  3. Sparen

Ik ben een voorstander van sparen, want wat er op uw rekening staat, heeft u altijd tot uw beschikking – mits u er verstandig mee omgaat. Een premie voor een verzekering bent u maandelijks kwijt aan een verzekeraar, maar dient natuurlijk wel een doel. Wat verstandig is, verschilt per persoon en per situatie. Mijn oproep: denk in elk geval na over uw kwetsbaarheid.

Pensioen

Pensioen, ook al lijkt het misschien nog ver weg, is de tweede belangrijke voorziening die u zelf moet treffen. U krijgt natuurlijk AOW als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Het is daarnaast raadzaam om voor een aanvullend pensioen te zorgen. U kunt bijvoorbeeld zelf sparen, kiezen voor een pensioenproduct of beleggen.

Ondernemen is vooruitzien

Net als regeren is ook ondernemen vooruitzien. Schat alvast in wat uw winst gaat worden in 2017. Kijk vervolgens naar de belastingschijven. In welke schijf gaat u uitkomen? Wellicht is het financieel interessant nog een inkomensverzekering af te sluiten zodat u net in een schijf lager valt. Kwestie van met een slim oog naar de cijfers kijken!

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Jaap-Jan Broer

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort