Thema: Eigen onderneming
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Hoe kom ik als ondernemer rond tijdens de coronacrisis?

17 april 2020

Ondernemers worden hard getroffen tijdens de coronacrisis. Opdrachtgevers stellen geplande projecten uit en u als ondernemer voelt dit direct in uw portemonnee. Wat betekent dat voor uw begroting? Hoe kunt u de schade beperken en grip houden op uw geld? In deze blog vertel ik er meer over.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Maak direct een afspraak

Begroting

Ook in deze tijd wilt u grip houden op uw financiën. Maak daarom eerst een begroting om te zien hoe u ervoor staat. Wat komt er op dit moment aan inkomsten binnen? En hoe groot is het verschil met de huidige uitgaven? Wij maken het u graag gemakkelijk: u kunt op onze website een een maandbegroting downloaden en invullen. Daarna gaat u kijken wat u kunt doen om de balans in uw begroting terug te vinden. Zijn er mogelijkheden om uw inkomen aan te vullen of uw uitgaven te verlagen?

Inkomsten

Als (een deel van) uw inkomen uit onderneming wegvalt, check dan op de website van de KVK of u recht heeft op een van de tijdelijke regelingen van de overheid. Hiermee kunt u uw inkomsten aanvullen. Vergeet ook uw spaargeld niet, dit kunt u ook gebruiken om uw inkomen tijdelijk aan te vullen.

Daarnaast kan het zijn dat u elke maand belastingen betaalt via een voorlopige aanslag (VA). Bijvoorbeeld de BTW of inkomstenbelasting. U kunt per direct uw te betalen aanslag verlagen door lagere omzet of lagere inkomsten door te geven aan de Belastingdienst. Let hierbij wel op dat u een inkomen schat voor een heel jaar. Als u dit jaar toch een hoger inkomen heeft, dan moet u achteraf toch nog bijbetalen.

Uitgaven

Vergeet zeker niet om uw uitgaven goed onder de loep te nemen. Sommige uitgaven kunt u uitstellen. U kunt hiervoor gebruik maken van verschillende lokale regelingen. U vindt ze allemaal op de website van de gemeente Amersfoort. Bijvoorbeeld uitstel van betaling van de huur, wanneer u een gemeentelijk pand huurt. Of uitstel van de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting.

Maar kijk ook eens naar uw andere uitgaven. Heeft u een hypotheek? Veel hypotheekverstrekkers bieden een betaalpauze aan van drie maanden. Dit moet u wel in 2020 weer inlopen, maar kan tijdelijk ruimte in de begroting geven.

U kunt ook naar uw verzekeringen kijken. Het gebeurt vaak dat mensen twee keer voor iets verzekerd zijn. Of dekken uw verzekeringen meer dan nodig is en bent u ‘oververzekerd’?

Heeft u betalingsregelingen lopen? Neem contact op met deze schuldeiser, leg uw situatie uit en vraag om uitstel. Veel schuldeisers hebben hier begrip voor en willen met u meedenken en oplossingen zoeken.

Kijk ook eens hoeveel geld uitgeeft aan boodschappen. Zou dat minder kunnen? Stel uzelf hiervoor een budget en kijk of het lukt om hiervan rond te komen.

Zo zorgt u voor meer inzicht in en grip op uw begroting. Oplossingen zijn er helaas niet altijd. Maar wij merken dat overzicht toch een stuk rust kan geven in deze periode van onzekerheid.

 

Bent u ondernemer en woonachtig in Amersfoort, Leusden, Baarn, Bunschoten, Soest, Nijkerk of Woudenberg, dan kunt u gratis bij Geldloket terecht. Met onze kennis op het gebied van financiën, sociale voorzieningen en regelgeving zijn wij u graag van dienst.

Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort