Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Waarom stoppen met ondernemen soms beter is

29 september 2020

Je hebt altijd gedroomd van een eigen onderneming. Maar zo mooi als de droom was, zo zwaar kan de realiteit zijn. Wat is verstandig als opdrachten uitblijven en inkomsten opdrogen? Blijf je, al is het soms tegen beter weten in, doorgaan? Of kies je een andere weg?

Maak een gratis afspraak als je vragen hebt over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met je mee!

Maak direct een afspraak

Toekomstverwachting: kies uw eigen weg

Allereerst is het belangrijk eens goed naar jouw onderneming te kijken. Wat verwacht je daarin de komende periode, zeg half jaar, qua opdrachten? Is dat voldoende om van rond te komen? En zo nee, kun je daar zelf actief iets aan veranderen waardoor de omzetstijging wel lukt?

Is het antwoord ja, dan is het zaak om hier, voor zover je dit al niet deed, direct werk van te maken. Maar is het antwoord daarop nee, dan is het goed na te denken of ondernemen voor nu haalbaar is. Ik adviseer je hier actief een afweging in te maken.

Ondernemersscan: stoppen of doorgaan?

Twijfel je of doorgaan een optie is? Dan kan onze ondernemersscan uitkomst bieden. Met deze scan maken wij samen met je een analyse van jouw financiële positie van de onderneming en privé. Door financiële zaken op een rij te zetten krijg je meer zicht op hoe je ervoor staat en dit helpt je om keuzes te maken.

Wat is het juiste moment om te stoppen?

Als jouw inkomsten sterk dalen, dan ligt het ontstaan van schulden op de loer. Zeker als je op korte termijn geen nieuwe opdrachten verwacht. Probeer daarom tijdig jouw eigen situatie in te schatten.  Als het er niet goed uit ziet voor jouw onderneming, dan is het beter om te stoppen. Desnoods tijdelijk.

Onderneming afronden

Waar moet je aan denken als je jouw onderneming afrondt? Op de site van de Kamer van Koophandel  staat een handige checklist. Zo zie je niets over het hoofd.

Inkomsten en uitgaven

Check vervolgens op welke inkomsten je recht hebt. Als je stopt met als ondernemer heb je meestal geen recht op een werkloosheidswet (WW). Heb je, voordat je ondernemer werd, in loondienst gewerkt? Dan heb je mogelijk wel recht op een WW-uitkering. Je kunt dit controleren bij het UWV. Is er geen WW recht en heb je geen partner met inkomsten boven bijstandsniveau, of vermogen,  dan heb je mogelijk recht op een bijstandsuitkering van de gemeente Amersfoort. Daarnaast is het verstandig om op zoek te gaan naar een baan in loondienst.

Mogelijk kom je in aanmerking voor huur- of zorgtoeslag van de Belastingdienst. Zij kijken naar wat jouw inkomsten zijn gedurende het gehele jaar. Probeer daarom vooraf zo goed mogelijk een inschatting van jouw jaarinkomsten te maken.

Vul ook een begroting in voor jezelf. Zo zie je direct of jouw inkomsten en uitgaven nog in balans zijn. Is dat niet het geval? Kijk of je op lasten kunt besparen, regelingen met instanties kunt treffen of tijdelijk uitstel kunt krijgen.

En wie weet….

Als het je in deze periode lukt om grip te houden op uw financiën, wie weet kun je over een jaar of enkele jaren weer vol enthousiasme een nieuwe onderneming starten.

Ik kan me voorstellen dat je veel aan jouw hoofd hebt. Vind je het fijn om jouw situatie met een deskundig iemand te bespreken? Daar zijn we voor! Maak dan vandaag nog een gratis afspraak op ons spreekuur.

Laatste update: 16 mei 2023
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heb je vragen over geld, bijvoorbeeld omdat er iets verandert in je leven? Het Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort