Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Waarom stoppen met ondernemen soms beter is

29 september 2020

U heeft altijd gedroomd van een eigen onderneming. Maar zo mooi als de droom was, zo zwaar kan de realiteit zijn. Wat is verstandig als opdrachten uitblijven en inkomsten opdrogen? Blijft u, al is het soms tegen beter weten in, doorgaan? Of kiest u een andere weg?

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Maak direct een afspraak

Toekomstverwachting: kies uw eigen weg

Allereerst is het belangrijk eens goed naar uw onderneming te kijken. Wat verwacht u daarin de komende periode, zeg half jaar, qua opdrachten? Is dat voldoende om van rond te komen? En zo nee, kunt u daar zelf actief iets aan veranderen waardoor de omzetstijging wel lukt?

Is het antwoord ja, dan is het zaak om hier, voor zover u dit al niet deed, direct werk van te maken. Maar is het antwoord daarop nee, dan is het goed na te denken of ondernemen voor nu haalbaar is. Ik adviseer u hier actief een afweging in te maken.

Ondernemersscan: stoppen of doorgaan?

Twijfelt u of doorgaan een optie is? Dan kan onze ondernemersscan uitkomst bieden. Met deze scan maken wij samen met u een analyse van uw financiële positie van de onderneming en privé. Door financiële zaken op een rij te zetten krijgt u meer zicht op hoe u ervoor staat en dit helpt u om keuzes te maken.

Wat is het juiste moment om te stoppen?

Als uw inkomsten sterk dalen, dan ligt het ontstaan van schulden op de loer. Zeker als u op korte termijn geen nieuwe opdrachten verwacht. Probeer daarom tijdig uw eigen situatie in te schatten.  Als het er niet goed uit ziet voor uw onderneming, dan is het beter om te stoppen. Desnoods tijdelijk.

Onderneming afronden

Waar moet u aan denken als u uw onderneming afrondt? Op de site van de Kamer van Koophandel  staat een handige checklist. Zo ziet u niets over het hoofd.

Inkomsten en uitgaven

Check vervolgens op welke inkomsten u recht heeft. Als u stopt met als ondernemer heeft u meestal geen recht op een werkloosheidswet (WW). Heeft u, voordat u ondernemer werd, in loondienst gewerkt? Dan heeft u mogelijk wel recht op een WW-uitkering. U kunt dit controleren bij het UWV. Is er geen WW recht en heeft u geen partner met inkomsten boven bijstandsniveau, of vermogen,  dan heeft u mogelijk recht op een bijstandsuitkering van de gemeente Amersfoort. Daarnaast is het verstandig om op zoek te gaan naar een baan in loondienst.

Mogelijk komt u in aanmerking voor huur- of zorgtoeslag van de Belastingdienst. Zij kijken naar wat uw inkomsten zijn gedurende het gehele jaar. Probeer daarom vooraf zo goed mogelijk een inschatting van uw jaarinkomsten te maken.

Vul ook een begroting in voor uzelf. Zo ziet u direct of uw inkomsten en uitgaven nog in balans zijn. Is dat niet het geval? Kijk of u op lasten kunt besparen, regelingen met instanties kunt treffen of tijdelijk uitstel kunt krijgen.

En wie weet….

Als het u in deze periode lukt om grip te houden op uw financiën, wie weet kunt u over een jaar of enkele jaren weer vol enthousiasme een nieuwe onderneming starten.

Ik kan me voorstellen dat u veel aan uw hoofd heeft. Vind u het fijn om uw situatie met een deskundig iemand te bespreken? Daar zijn we voor! Maak dan vandaag nog een gratis afspraak op ons spreekuur.

Laatste update: 16 mei 2023
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort