Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Gevolgen Tozo voor belastingaangifte 2021

29 april 2020

Maakte u gebruik van de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers)? En heeft u een partner? Let dan goed op! Want de Tozo heeft in dat geval gevolgen op het gebied van belastingen en toeslagen. In deze blog vertel ik u er meer over.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Maak direct een afspraak

 

De Tozo is bedoeld voor ondernemers die door de coronacrisis minder inkomsten hebben. De regeling moet ervoor zorgen dat zij toch hun vaste lasten kunnen blijven betalen. Een ondernemer kan maximaal € 1500,- netto per maand ontvangen. Al lost dit niet alle problemen op, het geeft toch lucht. Maar het is wel belangrijk dat u vooruit kijkt. Daarom vertel ik u graag meer over de gevolgen van de Tozo-uitkering voor uw partner.

Dubbele loonheffingskorting

Maakt u gebruik van de Tozo? En heeft uw partner een eigen inkomen uit loondienst of uitkering? Dan ontstaat er een probleem met de loonheffingskorting.

Wat is loonheffingskorting? 

Iedereen in Nederland heeft recht op de algemene heffingskorting. Deze korting wordt ook wel de loonheffingskorting genoemd.  Afhankelijk van uw situatie kunt u wel of niet (volledig) gebruik maken van deze korting. Door deze korting hoeft u minder belasting te betalen over uw salaris of uitkering. Deze korting mag maar één keer worden toepast. Heeft u bijvoorbeeld twee werkgevers? Dan mag maar één werkgever de korting geven.

Als u de Tozo-uitkering ontvangt, dan verdeelt de gemeente die in gelijke delen over u en uw partner. Ook voor het deel van uw partner houdt de gemeente loonheffingskorting in. Dit doet de gemeente omdat zij de Tozo uitkeert zonder te kijken naar het inkomen van uw partner.

Meestal is het zo dat uw partner de loonheffingskorting al heeft gekregen op de eigen inkomsten. Doordat de gemeente de loonheffingskorting ook toepast, wordt de korting dus dubbel toegepast. Uw partner betaalt hierdoor te weinig belasting over het inkomen. Achteraf zal de Belastingdienst het bedrag van de dubbele korting opleggen door middel van een aanslag. Het is belangrijk dat u en uw partner daar alvast rekening mee houden.

Let op: heeft uw partner geen eigen inkomen maar ontvangt uw partner de algemene heffingskorting in maandelijkse termijnen via een voorlopige aanslag? Ook dan kan het zijn dat er teveel korting is gegeven en dat er een aanslag Belastingaangifte 2021 volgt.

Verhoging toetsingsinkomen

Zoals ik hierboven al beschreef verdeelt de gemeente de Tozo in gelijke delen voor u en uw partner. U ontvangt voor de helft van de uitkering een jaaropgave 2021 van de gemeente. Voor de andere helft van de uitkering ontvangt uw partner een jaaropgave 2021 van de gemeente. Voor uw partner betekent dit een verhoging van het toetsingsinkomen 2021.

Wat is het toetsingsinkomen? 

Het toetsingsinkomen is het bruto jaarinkomen van u en uw eventuele partner. De Belastingdienst gebruikt dit toetsingsinkomen om toeslagen te berekenen.

Een wijziging in het toetsingsinkomen moet u zelf doorgeven aan de Belastingdienst. Doe dit op tijd. Daarmee voorkomt u (of uw partner) dat u teveel toeslag ontvangt en deze later moet terugbetalen.

De verhoging van het toetsingsinkomen heeft vooral invloed op de hoogte van de toeslagen als uw partner niet uw toeslagpartner is. Wanneer uw partner uw toeslagpartner is heeft de verhoging van het toetsingsinkomen minder invloed op de toeslagen. Het toetsingsinkomen van uw partner hoger, maar uw eigen inkomen uit onderneming waarschijnlijk lager.

Laatste update: 16 mei 2023
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort