Thema: Eigen onderneming
Thema: Jongeren
Thema: Werkloosheid
Thema: Gezin
Thema: Eigen onderneming
Thema: Rondkomen
Thema: Uit elkaar
Thema: Pensioen

Aanvulling Bbz voor de oudere zelfstandige is veranderd per 1 januari 2020

5 december 2019

Vanuit het bijzonder besluit zelfstandigen, kortweg gezegd de Bbz, zijn er vanuit de gemeente mogelijkheden om als ondernemer (tijdelijk) een inkomensaanvulling te krijgen, dan wel een bedrijfskapitaal. Sinds 2020 is er voor de oudere zelfstandigen een belangrijke wijziging ingegaan en wordt de specifieke Bbz-ouderenregeling afgebouwd. In deze blog vertel ik u meer over de BBZ en de wijziging voor de oudere zelfstandige.

Maak een gratis afspraak als u vragen heeft over dit onderwerp. Onze consulenten denken graag met u mee!

Wat is de Bbz?

Als zelfstandige moet u zelf zorgen voor voldoende inkomsten. Maar soms zit het door bijvoorbeeld ziekte tijdelijk tegen. Het vangnet van de WW heeft u als ondernemer niet. Als u zelf alle lasten moet dragen, dan kan dit financieel voor problemen zorgen. Een tijdelijke aanvullende uitkering vanuit de BBZ van de gemeente Amersfoort kan hierin helpen.
Maar ook een bedrijfskrediet is soms mogelijk om te voorkomen dat u moet stoppen met ondernemen. Een van de voorwaarden hiervan is dat u bijvoorbeeld minimaal 1,5 jaar ondernemer bent, minimaal 1225 uur per jaar als zelfstandige werkt en uw onderneming levensvatbaar is.

Bbz ouderenregeling

Specifiek voor oudere zelfstandigen is er een aanvullende mogelijkheid vanuit de Bbz. Soms is het niet de verwachting dat inkomsten uit de onderneming boven bijstandsniveau zullen stijgen. Vanuit de gewone Bbz zou de gemeente dit zien als een niet levensvatbare onderneming en adviseren zij om te stoppen en richting een betaalde baan dan wel uitkering te gaan. Met de ouderenregeling kunt u daarentegen blijven ondernemen en vult de gemeente uw inkomsten aan tot bijstandsniveau. Enkele voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn bijvoorbeeld dat uw inkomsten gemiddeld minimaal € 7.930,- per jaar zijn, u 55 jaar of ouder bent, u voldoet aan de uren eis van 1225 uur en u minstens 10 jaar zelfstandige bent.

Wat verandert er voor oudere zelfstandigen?

Sinds 2020 wordt de Bbz-ouderenregeling afgebouwd. De leeftijdsgrens om hiervoor in aanmerking te komen verschuift en u moet dan geboren zijn voor 1 januari 1960. Een aanvraag dient u in bij de gemeente Amersfoort, team Zelfstandigen. Maakt u al gebruik van de bestaande regeling, dan mag deze door blijven lopen en blijven de oude (leeftijds)regels voor u gelden. Tot eind 2019 was het voor zelfstandigen tussen de 55 en 60 jaar nog mogelijk om aanspraak te maken op de bestaande regeling.

Het Geldloket is in Amersfoort het startpunt voor ondernemers met financiële vragen. Twijfelt u of wilt u graag eerst in gesprek om uw situatie te bespreken? Maak dan vandaag nog een afspraak bij het Geldloket. Wij denken graag met u mee.

Laatste update: 16 mei 2023
Download PDF

Dit artikel is geschreven door

Geralda Nanninga

Contact opnemen

Gratis financiële sparringpartner

Heeft u financiële vragen, bijvoorbeeld door een verandering in uw leven? Geldloket biedt inwoners van Amersfoort en Leusden gratis neutraal en onafhankelijk advies.

Meer over Geldloket Amersfoort